Wat toont de kentekencheck allemaal?

Foto: Pixabay

Bij het kopen van een auto of bij het verkopen ervan wil je natuurlijk graag een richtprijs weten. Nu kan je op onderzoek uitgaan en allerlei occasion autosites langslopen om een vergelijking te maken. Dat kost je veel tijd. Daarom is het in dat geval handiger om een kentekencheck uit te voeren. Je krijgt daarmee een schat aan informatie over de auto tot je beschikking. Ontdek hier wat de kentekencheck je allemaal laat zien.

Informatie over status van het voertuig

Je kenteken controleren geeft je inzicht in verschillende aspecten van de status van het voertuig. Bijvoorbeeld over de technische kenmerken van de wagen. Bij technische aspecten valt er te denken aan de motorinhoud, maar ook aan het vermogen en de maximale trekkracht. Ook de juridische status staat geregistreerd bij de RDW. Bijvoorbeeld of de auto als gestolen geregistreerd staat. Het is via een kentekencheck altijd mogelijk om gratis de informatie over de technische eigenschappen van het voertuig te krijgen. Je hoeft daarvoor alleen maar het kenteken van de auto of voertuig te weten.

Informatie over eventuele schade

Naast inzicht in de technische kenmerken en juridische status, geeft een kentekencheck ook informatie over eventuele schade. Het gaat hier uiteraard om schade die bij de verzekeringsmaatschappij is geclaimd. Wil je een auto kopen en het schadeverleden checken dan voer je gewoon een kentekencheck uit. Je krijgt bovendien ook inzicht in hoeveel eigenaren er al van de auto zijn geweest.

Informatie over de waarde van de auto

Bij het kopen of verkopen van een auto is de geschatte waarde uiteraard van belang. Als je een kentekencheck uitvoert dan kom je zowel achter de huidige waarde als achter de cataloguswaarde. Uiteraard hoeft de koopprijs of verkoopprijs daar niet mee overeen te komen, want tussen kopers en verkopers is er altijd een onderhandelingspositie. Bij inzicht in de waarde gaat het om een indicatie van de handelswaarde, inruilwaarde en dagwaarde. Een van de aspecten die de waarde van de auto bepaalt, is de kilometerstand. Die staat dan ook geregistreerd.

Overige informatie

Er zijn nog een aantal gegevens die je komt te weten bij een kentekencheck. Denk daarbij aan het bouwjaar van de auto net als de datum van de laatste tenaamstelling. Ook de APK-status staat vermeld net als de maand van kenteken deel 1. Alle voertuigen in Nederland die over een Nederlands kenteken beschikken, staan ij de RDW geregistreerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.