Aangeboden door: Europarcs

Wat voor mooie landschappen biedt het noorden van Nederland?

Foto: Pixabay

Nederland heeft tal van prachtige landschappen en natuurgebieden te bieden. Fiets door het Groningse Hogeland, of trek richting het bosachtige Lauwersmeergebied. Niet alleen op de fiets is het hier heerlijk vertoeven, je kunt er ook fraai wandelen. Iets zuidelijker vind je het begin van het veenlandschap. Iets wat zich doorzet richting de provincie Drenthe. Kortom, genoeg te zien in het noorden van Nederland! Dit artikel zet de verschillende natuurgebieden en landschappen voor je op een rijtje.

Vlak en weids landschap in Noord-Nederland

Het absolute noorden van Nederland kenmerkt zich door een weids en vlak landschap. Dit geldt in het bijzonder voor het gebied boven de stad Groningen. Kleine dorpjes als Adorp en Baflo verwelkomen je als bezoeker. Een kerk, supermarkt en bakker zijn vaak de faciliteiten waarmee de dorpsbewoners het doen. Meer dan voldoende! Maak een rondrit in de auto langs deze dorpen, of trek rond op de fiets. Houd er bij fietstochten tussen de landerijen rekening mee, dat de wind op veel plekken vrij spel heeft. Af en toe zal het dus best een tikkeltje zwaar zijn. 

Veenlandschap in het zuiden van de provincie

Nadat je het noorden van de provincie Groningen bekeken hebt, loont het om naar het zuiden af te dalen. Op de grens tussen de provincie Groningen en Drenthe vind je de eerste tekenen van het veenlandschap. Prachtig aangelegde veendorpen, hunebedden en kleine bosschages kenmerken dit gebied. Net als in het noorden van de provincie is het ook hier fijn fietsen en wandelen. Hoewel de wind iets minder vrij spel heeft, krijg je hier te maken met kleine klinkers. Ze liggen niet allemaal even recht, waardoor je af en toe blij bent met de vering in het zadel van je fiets! 

Waddeneilanden bezoeken vanuit Groningen en Friesland

Heb je inmiddels een groot deel van het landschap in de provincie Groningen en Drenthe gezien? Breng in dat geval eens een bezoek aan de Waddeneilanden. Je kunt ze vanuit Groningen en Friesland bezoeken, althans: alle eilanden op Texel na. Voor een bezoek aan Texel stap je in Den Helder op de boot. Zeker in de zomer is het heerlijk uitwaaien op de Waddeneilanden. Voor wie echt van avontuur houdt, kan een middag wadlopen interessant zijn!

Kijk ook eens buiten de noordelijke provincies

Nederland heeft nog veel meer te bieden, dan hetgeen je in de drie noordelijke provincies vindt. Maak bijvoorbeeld ook eens een rondrit door de provincie Overijssel! Deze provincie kent meer dan vijftig verschillende natuurgebieden. Een aantal van deze gebieden liggen direct tegen de provincie Drenthe aan. Onder meer het Reestdal en bijvoorbeeld Collendoorn zijn hier voorbeelden van. Verblijf tijdens je bezoek aan deze provincie op een van de fraai aangelegde vakantieparken in Overijssel

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
menu