We bestellen massaal seksspeeltjes, maar zonder afzender graag

Foto: Pexels.com

We zijn echt niet uniek als het gaat om de aanschaf van seksspeeltjes. Dat deden de Grieken namelijk ook al. Toch staat er nog altijd geen afzender op een postpakketje met een dildo erin. We doen het klaarblijkelijk toch nog het liefst een beetje stiekem.

De berichtgeving in het vroege voorjaar gaf dit jaar te kennen dat de hoeveelheid verkochte dildo’s en vibrators aan een opmars bezig was. Als we aan huis gekluisterd zijn, biedt dat mogelijkheden als het gaat om het liefdesspel. 

Met name vibrators en sekspoppen gingen als een dolle over de digitale toonbanken. Even dreigde een tekort doordat de industrie in China stil kwam te liggen, maar al snel werd dat weer opgepakt en ging de zaak draaien. Enorm draaien. 

Op Griekse vazen tref je afbeeldingen van dildo’s aan

Nu moeten we hier niet doen of dit nieuw is. Sterker nog, de dildo is al zo oud als de Grieken zijn. De eerste fallus stamt van maar liefst 28.000 jaar geleden, jaren geleden door wetenschappers aangetroffen in het Duitse Ulm. Of deze replicapenis als dildo werd gebruikt is niet te achterhalen. Dat weten we wel van de Griekse oudheid. Op vazen en op muurschilderingen worden afbeeldingen aangetroffen van dildo’s. Niet als een fallussymbool, maar echt als een attribuut dat ingezet wordt bij de beleving van het seksspel. 

De emanciperende vrouw wist zelf wel wat ze wilde

In ‘onze tijd’ liep het steeds iets anders als we het over de populariteit van sekstoys hebben. In de jaren twintig van de vorige eeuw werd namelijk de vibrator aan de vrouw gebracht en die vond gretig aftrek. Het is daarmee echter niet gezegd dat dat zo bleef. In de jaren daarna verdween de vibrator grotendeels van het toneel en met name in de behoudende jaren vijftig was het gewoon not done om zoiets in huis te hebben. Misschien gebeurde het wel stiekem, maar het duurde tot de jaren zestig en zeventig totdat seksspeeltjes openlijk in de belangstelling kwamen. Dat was natuurlijk mede te danken aan de emanciperende vrouw die zelf ook wel wist wat ze wilde. Ook op het gebied van seks.  

Met de komst van de porno-industrie werd het eventjes als ordinair beschouwd om een vibrator of een dildo in te zetten tijdens een vrijpartij, maar met de komst van bestelsites op internet leek ineens niemand daar nog mee te zitten. Noemden we de dildo korte tijd een massagestaaf, al snel wist iedereen wat het was en waar het voor diende en werd de massagestaaf gewoon besteld. 

We willen niet dat de buren het weten

Inmiddels doen we dat weer. Opvallend detail is wel dat een pakketje met daarin seksspeeltjes of lingerie zonder afzender door de postbezorger voor de deur wordt gezet. Klaarblijkelijk zijn we toch nog niet zover dat we openlijk een dildo bestellen en met een pikante afzender geassocieerd willen worden. 

Is het dan toch nog een taboe? Soms wel en soms niet. Op televisie wordt honderduit gesproken over seks en doen niets verhullende datingprogramma’s zoals Temptation Island goeie zaken. Daarentegen willen we niet dat de buren weten dat we af en toe iets leuks bestellen. Een fenomeen dat nog altijd leidt tot schaamte of gewoon té privé is om er open over te zijn? 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.