Aangeboden door: havic-kantoormeubelen.nl

Weer veilig naar kantoor vraagt om een andere indeling van de werkvloer

Foto: Pixabay

Thuiswerken bevalt veel mensen prima, maar collega’s en betrokkenheid worden gemist. Op welke manier kan het kantoor aantrekkelijk en veilig worden gemaakt, zodat er een juiste balans ontstaat tussen thuis en op kantoor werken?

De afgelopen maanden heeft een groot aantal werknemers thuis gewerkt. Alhoewel uit onderzoek van de Tilburg University blijkt dat meer dan de helft van de vijfduizend ondervraagde Europese thuiswerkende werknemers (sinds de coronacrisis) liever thuiswerkt, proberen werkgevers de mensen weer veilig naar kantoor te krijgen.

Daarentegen zijn er ook onderzoeken, van onder andere Intermediair en Nationale Vacaturebank, die aangeven dat veel werknemers hun collega’s missen en om die reden graag weer naar kantoor gaan. Dertien procent van de duizend ondervraagden van een van deze onderzoeken noemt eenzaamheid als reden om juist weer naar kantoor te willen.

De werkplek coronaproof maken betekent een kantoorinrichting op maat

Werkgevers zullen er alles aan moeten doen om de werkvloer coronaproof in te richten. Dat betekent onder meer een kantoorinrichting op maat , waarbij het de werknemers makkelijk wordt gemaakt om de anderhalve meter maatregel zonder al te veel moeite na te kunnen leven. Het betekent ook dat werknemers zich op hun werkplek veilig moeten voelen, zonder constant in de gaten te moeten houden of ze wel ‘goed zitten’ en zonder moeite voldoende afstand tot collega’s kunnen houden.

Eén van die maatregelen is het plaatsen van schermen. Deze schermen dienen als tussenwand om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Wie meent dat daarmee een dosis plastic of plexiglas wordt ingezet, heeft het mis. Fabrikanten houden daar rekening mee door bijvoorbeeld tussenwanden van karton, Pet-kunststof en metaal te introduceren. Dit zijn drie duurzame materialen waar doorzichtige tussenschermen van zijn gemaakt die worden geleverd door Havic Kantoormeubelen .

Deze schotten zijn er in een standaardformaat, en kunnen ook voor elk kantoor op maat worden gemaakt. Een Italiaanse producent, die normaal karton maakt, creëert deze schermen.

Duurzame tussenschermen zorgen voor een veilige werkplek

Het zorgt ervoor dat de werkvloer veilig is en dat medewerkers met een gerust hart naar kantoor kunnen komen. Thuiswerken is dan wel steeds meer in zwang, maar om werknemers betrokken en goed geïnformeerd te houden, blijft het kantoor een belangrijke basis.

Er wordt verwacht dat kantoren niet alleen een belangrijke ontmoetingsplek blijven, maar ook naar andere maatstaven zullen worden ingericht. Niet op basis van functies, maar op basis van activiteiten. Denk aan brainstormruimtes, ruimtes om te telefoneren, te vergaderen en concentratieruimtes.

Ook wordt nagedacht om meer en meer in shifts te gaan werken om de drukke ochtendspits, in treinen bijvoorbeeld, zo veel mogelijk te vermijden. Dat hoeft niet te betekenen dat iemand later met werken begint en daardoor langer doormoet, het kan ook zo zijn dat je eerst thuis een aantal telefoontjes doet en twee uur later naar kantoor gaat. Een andere variant is een aantal dagen thuiswerken en een aantal dagen op kantoor.

Zeker is dat voor veel bedrijven de wijze waarop het kantoor wordt ingezet, zal veranderen. Met de juiste ecologische verantwoorde en veilige inrichting, krijgt werken op kantoor misschien een nog veel belangrijkere rol dan ze nu hebben.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
menu