Aangeboden door: thebagstore.nl

Werken vanuit het paradijs

Foto: Thebagstore

Buitenlandse vakanties lijken schoorvoetend te worden geboekt en wie als zzp’er de wereld over trok, krabt zich nu ook even achter de oren. Heeft de digital nomad nog toekomst?

Je ging naar Ibiza, boekte een familievakantie naar Thailand, ging met een backpack naar Sri Lanka. Het is echt nog niet zo lang geleden dat jong en oud de wereld over reisden. Verre reizen waren een hit.

Het reisvirus, waar een groot aantal mensen mee behept is, lijkt momenteel bekoeld. De tijd dat de tassen het hele jaar klaar stonden om mee op pad te gaan, ligt al maanden achter ons. Een virus ban je echter niet zomaar uit, en het is nu de vraag of reislustige types dit zomaar kunnen loslaten of dat ze -zodra het ook maar weer kan- hun biezen pakken.

Met slechts een rugzak met een laptop en wifi

Een ander fenomeen is de digital nomad. Een manier van werken die staat voor vrijheid en locatie onafhankelijk werken. Digital nomads, vaak met een grote schare volgers op social media, delven momenteel ook het onderspit nu corona de rem er flink op heeft gezet.

Het is een beroepsgroep van zzp’ers die met slechts een laptop in een schoudertas heren of -dames de wereld rondreizen en hun werk doen vanaf een terras in Corsica, een strandtent in Barcelona of een huisje in noord-Zweden. Het is maar waar ze zich thuis voelen, voor even dan.

Digital nomad is geen beroep. Het is een manier van leven die met louter wifi, laptop en stroom veel jonge mensen aanspreekt. Vaak zijn het webdesigners, content creators, consultants, fotografen, bloggers of coaches die online hun werk kunnen doen en waarom zou je dan driehoog achter midden in een Nederlandse stad blijven zitten, als je datzelfde werk ook vanaf een loungebank aan een Frans strandje kunt doen. Precies, dan is voor veel jonge avonturiers de keuze snel gemaakt. Populaire landen onder digital nomads zijn onder meer Bali, Spanje en Portugal.

De balans tussen rugzak en aktetas

Consequentie van langer dan acht maanden reizen is dat je je uit Nederland moet uitschrijven. Dan ben je echt een nomad. Het voordeel is dat je geen belasting meer hoeft te betalen, het nadeel is dat je in Nederland niets meer opbouwt (denk aan AOW) en je je wel even moet verdiepen in een ziektekostenverzekering. Een nomadenverzekering biedt uitkomst. Instanties lijken meer en meer gehoor te geven aan services die het de digital nomad makkelijker moet maken. Maar blijft dit zo?

Dan is er nog de persoonlijke overgave aan deze grenzeloze manier van werken. Je focussen op het werk met de branding aan je voeten, moet je wel kunnen. Het is voor veel digital nomads zoeken naar de balans tussen werk en ‘het constante vakantiegevoel’. Tussen het leven vanuit die rugzak en die aktetas heren . Wie daar goed gehoor aan kan geven en zijn verantwoordelijkheden weet te nemen, opdrachtgevers tevreden stelt, acquisitie doet én weet te genieten van bijzondere locaties, kan zo jaren door. Mits het reizen zijn voortgang vindt en de corona-crisis van voorbije aard is.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
menu