Wonen in de Veldspaatflat in Groningen

Anna Gebbink (l) bij haar zus Siepke Mersman op de bank. Foto: Jan-Willem van Vliet

Na ruim 68 jaar verblijf in de Randstad woont Anna Gebbink (86) weer in Groningen. Sinds 2,5 maand is ze een bewoner van de Veldspaatflat in Vinkhuizen. Net als haar zus Siepke Mersman (84), die er al 33 jaar woont: ,,Het is hier nu nog gezelliger.”

Vanaf de rode leren bank in de woonkamer van Mersman vertellen de zussen hoe ze in de Veldspaatflat terecht zijn gekomen. De jongste zus verhuisde er al in 1987 vanuit Hoogezand naartoe. De oudste zus pas recentelijk: ,,Ik woonde met mijn man in Hoofddorp, maar kwam er alleen voor te staan toen hij overleed. Nu ik op een leeftijd kom waarop mijn lichaam me steeds vaker in de steek laat, is het wel zo fijn om familie in de buurt te hebben. Daarom besloot ik terug te verhuizen naar het Noorden, waar ik vandaan kom.”

Zelfstandig wonen dankzij Woonzorg Nederland

En zo geschiedde. Gebbink (haar meisjesnaam is Mersman) schreef zich in voor een appartement van Woonzorg Nederland. Deze landelijke woningcorporatie zorgt ervoor dat senioren betaalbaar en zelfstandig kunnen wonen in een zorgzame, sociale omgeving. Gebbink woont nu in het overdekte gedeelte van de Veldspaatflat en kan via de hal zo naar haar zus lopen, die juist aan de andere zijde met open galerijen woont. ,,Het is niet zo dat we de deur bij elkaar platlopen, maar we drinken wel geregeld een kopje koffie samen en we brengen elkaar soms een stukje slagroomtaart of een koek.”

Activiteiten met bewoners

Daarnaast gaan de zussen graag samen naar de activiteiten die er in de flat worden georganiseerd. ,,We hebben een keer bingo gespeeld en meegedaan aan de pubquiz. Ook zijn er vaste momenten waarop de bewoners samen koffiedrinken, daar gaan we ook graag heen”, vertelt Mersman. Gebbink vult aan: ,,Al vind ik het ook geen ramp om lekker alleen thuis te zijn hoor. Je hebt hier genoeg ruimte en als je mij mijn handwerk geeft, dan vermaak ik me prima.”

Gelukkig maar, want nu het coronavirus weer sterker om zich heen grijpt, zijn de dames meer aan huis gebonden. Mersman: ,,Ik loop hier heel makkelijk even naar de supermarkt of de apotheek, dat scheelt. Het is niet zo dat ik bang ben, maar ik zoek het liever ook niet op. Juist in deze tijd is het daarom fijn om hier te wonen, als er wat gebeurt dan gaat dat niet onopgemerkt.”

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.