Zonnepanelen zijn blij met zon, minder met hitte

Foto: Pexels.com

De temperatuur liep dit jaar weer aardig op. In augustus konden we zelfs spreken van een ware hittegolf met temperaturen boven de 30 graden. Gouden tijden voor eigenaren van zonnepanelen - zou je denken. De waarheid is iets gecompliceerder.

De zomermaanden staan garant voor een topopbrengst van zonnepanelen . De dagen zijn langer en de zont schijnt volop. Maar de tijd van het jaar is niet de enige factor die de opbrengst van zonnepanelen bepaalt. Het rendement, en daarmee de opbrengst, van zonnepanelen is afhankelijk van een groot aantal factoren. Zo speelt ook de temperatuur van de zonnepanelen een essentiële rol in de totale opbrengst. Zonnepanelen werken namelijk minder goed in de hitte. Hoe dat precies zit, leggen we je uit.

Hoe warmer een zonnepaneel is, hoe minder goed het werkt

Veel mensen denken dat een zonnepaneel bij hoge temperaturen beter gaat presteren. Helaas is het omgekeerde waar. Door extreme hitte en het uitblijven van een verkoelde wind kan de temperatuur van een zonnepaneel makkelijk oplopen tot wel 60 graden. Dat is 30 graden hoger dan de omgevingstemperatuur. Geen goed teken voor de zonnepanelen. Bij deze hoge temperatuur kan de opbrengst namelijk dalen met ongeveer 15%. Met andere woorden: een hete zonnige dag is leuk, maar beter voor zonnepanelen is een koude zonnige dag. Zonnepanelen functioneren nu eenmaal beter in koele omstandigheden. Het is overigens niet zo dat een zonnepaneel schade oploopt door de hitte. Ze doen het dan gewoon wat rustiger aan.

Tip! Het is dus belangrijk om je zonnepanelen koel te houden. Dit kan natuurlijk niet altijd, maar je kunt wel een aantal maatregelen treffen om je opbrengst zo hoog mogelijk te houden in de zomer. Plaats de panelen niet te dicht op elkaar. De wind kan dan onder en langs de panelen stromen waardoor er een passieve manier van koelen ontstaat.

Naast hitte, speelt ook regen een rol. Wanneer het lang droog is, kan het zijn dat er een stoflaagje op de zonnepanelen komt. Dit zorgt ervoor dat de opbrengst net wat lager ligt. Schoonmaken raden we echter af. De kans dat je de zonnepanelen per ongeluk beschadigd is groot, ze hebben namelijk een beschermende coating. Die paar procent verlies, is het zeker niet waard. Je behoudt namelijk topresultaten op zonnige dagen, of je je zonnepanelen nu schoonmaakt of niet.

Wanneer halen we in Nederland dan het hoogste vermogen uit zonnepanelen?

Zonnepanelen leveren hun beste prestaties bij gematigde temperaturen en zonnig weer. Deze combinatie komt het vaakst voor in de maanden mei en juni. Dat is dan ook de periode waarin ze de meeste stroom leveren.

Zonnepanelen blijven een goede investering

Zonnepanelen kopen is een investering. Na dit artikel vraag je je misschien af of dit een goede investering is. Het antwoord is ja! Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op energiekosten. De besparing kan al snel flink oplopen. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend.

Wil je meer weten over zonnepanelen? Lees er hier meer over: https://www.feenstra.com/zonnepanelen/

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.