‘Geluksprofessor’ Ap Dijksterhuis: Voor een onvergetelijke Kerst investeer je in ervaringen

Geld maakt wel degelijk gelukkig, schrijft hoogleraar sociale psychologie Ap Dijksterhuis in zijn nieuwe boek. Maar wie zichzelf en zijn geliefden deze Kerst écht gelukkig wil maken, kan volgens hem het best investeren in ervaringen. “Een mooie ervaring blijft je soms je hele leven bij.”

Voor veel mensen begint de Kerst eigenlijk al weken van tevoren. Al die pakjes verschijnen immers niet vanzelf onder de boom. En natuurlijk moeten we dit jaar ook weer kaartjes rondsturen, recepten uitzoeken voor een memorabel kerstdiner, feestelijke nieuwe kleding scoren en de gastenlijst regelen. En met al die extra kosten moeten we ook nog scherper op onze uitgaven letten. Zo kunnen de gezelligste dagen van het jaar opeens ook in de meest stressvolle periode veranderen.

Waardevolle ervaringen

Hoe zorg je dan dat je ook nog ontspannen kunt genieten van die fijne dagen? ‘Geluksprofessor’ Ap Dijksterhuis (50) heeft een belangrijke tip voor de Kerst: investeer vooral in waardevolle ervaringen met geliefden, familie en vrienden. ‘Geluksprofessor’ is geen officiële titel, maar als hoogleraar sociale psychologie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit doet hij wel uitgebreid onderzoek naar dingen waar we gelukkig van worden. In zijn nieuwe boek ‘Maakt geld gelukkig?’ komt hij tot een interessante conclusie: geld zorgt zeker voor geluk, als je daarmee investeert in ervaringen.

‘Geluksprofessor’ Ap Dijksterhuis (50) FOTO SNS

Meer geld, meer mogelijkheden

“Als je meer geld hebt, heb je vaak ook meer mogelijkheden”, stelt Dijksterhuis. “Je kunt meer leuke dingen doen, en vervelende dingen vermijden.” Hij verbaast zich dan ook niet over de uitkomsten van een in opdracht van SNS verricht onderzoek. Daaruit blijkt dat een derde van alle Nederlanders zich zorgen maakt over zijn financiële situatie. “Veel van die onrust komt voort uit onzekerheid”, constateert Dijksterhuis. “Die kun je wegnemen door zoveel mogelijk structuur aan te brengen.”

Investeer in ervaringen

Bijvoorbeeld door je financiën nauwgezet in kaart te brengen in een huishoudboekje. Voor de Kerst kan het ook heel rustgevend zijn, als je vooraf hebt berekend hoeveel je ongeveer kunt uitgeven. Bovendien heeft Dijksterhuis nog een belangrijke tip: “Besef dat geluk uiteindelijk niet voortkomt uit materiële zaken, maar ervaringen. Dat vergeet je echter gemakkelijk door de enorme hoeveelheid commerciële boodschappen waarmee we dagelijks worden bestookt. Ook veel Facebook-posts zijn heel materie-gericht: ‘Kijk mij eens gelukkig zijn met mijn nieuwe kleding, auto of verre vakantie’.”

Vergelijk je leven niet met dat van anderen

Vaak ebt dit door aankopen gegenereerde geluksgevoel weer snel weg. Dijksterhuis: “Daarom word je veel gelukkiger door in ervaringen te investeren. Schenk je partner deze Kerst daarom geen duur sieraad, maar een lekker etentje of weekendje weg. Of neem de hele week vrij, zodat je de kerstvakantie helemaal met je gezin en vrienden kunt doorbrengen. En val dan vooral niet voor de verleiding om al die fijne ervaringen met elkaar te gaan vergelijken op Facebook. Je leven doorlopend met anderen vergelijken is namelijk hét recept om ongelukkig te worden.”

Over SNS

SNS zet zich ervoor in om Nederland financieel gerust te maken. Bijna iedereen maakt zich namelijk wel eens zorgen over geldzaken. Wij snappen dit en helpen je graag. Daarom vind je hier nu ook dit dossier Gerust over geld.

Verandert er iets in je persoonlijke situatie? Kijk dan op snsbank.nl voor tips om je financiën slim te regelen. Of vraag advies in je lokale SNS winkel.

Dit artikel valt onder verantwoordelijkheid van de commerciële redactie van NDC mediagroep