Een financieel succesvol 2019: met deze 7 tips gaat dat lukken!

In het nieuwe jaar is het tijd weer even goed te kijken naar je financiële zaken. Hoe sta je ervoor, en vooral ook: wat kun je in het komende jaar (nog) beter doen op financieel gebied?

Het Nibud en Wijzer in Geldzaken hebben hier een aantal goede tips voor.. 

1. Maak de balans op over 2018

Om te beginnen moet je uiteraard wel eerst precies weten hoe je het in 2018 hebt gedaan. Wat gaf je afgelopen jaar bijvoorbeeld uit aan boodschappen, vaste lasten en luxe-uitgaven? En weet je überhaupt wel wat je maandelijks te besteden hebt? Er zijn verschillende tools om je te helpen om de balans op te maken. Het begin van het jaar is bijvoorbeeld hét ideale moment om met een online huishoudboekje te beginnen. Als je dat nu vast invult over de afgelopen maanden krijg je direct een heel goed overzicht van je vaste inkomsten en uitgaven. Zo’n overzicht is onmisbaar als je op zoek gaat naar mogelijkheden om je zaken slimmer en voordeliger te regelen.

2. Beperk onnodige uitgaven

Als je een goed beeld hebt van je uitgaven, kun je ook nagaan welke vaste lasten best wat minder kunnen. Opeens zie je dat al die kleine verzekeringskosten, boetes voor te laat betalen of hoge rentes op roodstand samen behoorlijk aantikken. Het beperken van onnodige financiële lasten is dan ook een uitstekend goed voornemen voor 2019. Heb je betalingsachterstanden waar je maar niet vanaf komt? Dat leidt tot stress en piekeren. Daar kun je vaak meer aan doen dan je denkt.

3. Bespaar op vaste lasten

Vaste lasten bieden vaak goede en blijvende bespaarmogelijkheden. Door het selecteren van een andere energieleverancier kun je bijvoorbeeld honderden euro’s per jaar besparen. Met een energievergelijker gaat dat heel gemakkelijk. In een oogopslag zie je waar je het voordeligst uit bent. En de meeste vergelijkers maken het ook mogelijk met een paar simpele kliks over te stappen. Kijk hierbij wel goed naar het moment dat je overstapt, en de duur van het contract met je huidige leverancier.

4. Kijk goed naar abonnementen en lidmaatschappen

Neem je elk jaar weer een nieuwe telefoon bij hetzelfde abonnement? Heb je allerlei extra zenderpakketten bij je tv-aanbieder waar je eigenlijk maar af en toe naar kijkt? Of loopt het lidmaatschap van de sportschool maar door terwijl je er nooit meer heengaat? Zet al die kosten eens goed op een rij. Waarschijnlijk zie je opeens allerlei nieuwe mogelijkheden om geld te besparen. Voor wat betreft telefonie en tv is het vaak voordeliger om alles in één pakket te stoppen.

5. Vergelijk je kosten

Heb je een goed overzicht van je uitgaven, maar heb je geen idee of die hoog of juist laag zijn? Iedereen vraagt zich wel eens af hoe hij het financieel gezien doet ten opzichte van andere huishoudens. Wat niet iedereen weet is dat je daar eenvoudig achter kunt komen. Het Nibud doet hier al vele jaren onderzoek naar. Op basis van eigen onderzoek en cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn voor een groot aantal bekende uitgaven de gemiddelde kosten berekent. Hoe verhouden jouw uitgaven zich tot die van andere huishoudens? Je vindt het antwoord op deze Nibud-pagina met vergelijkingsbedragen.

6. Werk aan een financiële buffer

Je auto, laptop of wasmachine begeeft het altijd nét op het verkeerde moment, en de reparatie is vaak duurder dan je verwacht. Als je moet lenen voor een reparatie of vervanging zit je bovendien weer lange tijd aan rentekosten vast. Begin daarom dit jaar aan het opbouwen van een financiële reserve oftewel buffer. En spreek die alleen aan om direct onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven te betalen. Geen idee hoeveel je precies in zo’n buffer moet opbouwen? Het Nibud heeft een handige BufferBerekenaar die snel jouw persoonlijke adviesbuffer berekent, gebaseerd op je specifieke huishoudsituatie.

7. Stel een mooi spaardoel voor jezelf

Als je eenmaal een degelijke buffer bij elkaar hebt gespaard, kun je de goede gewoonte doorzetten. Bijvoorbeeld door te sparen voor een nieuwe keuken, auto of verre reis. Als je een concreet en inspirerend doel formuleert spaart dat vaak veel makkelijker dan ‘zomaar’ regelmatig een bedrag op je spaarrekening bijschrijven. En het wordt nog makkelijker als je hiervoor een automatische maandelijkse overschrijving naar een spaarrekening instelt. Na verloop van tijd merk je waarschijnlijk niet eens meer dat het bedrag wordt afgeschreven. Wil je in 2019 wel gaan sparen, maar is januari niet het beste moment om te beginnen? Plan dan nu het startmoment in voor later dit jaar.

MEER TIPS

Ook geïnspireerd en/of vol goede voornemens? Op deze verzamelpagina van SNS vind je meer waardevolle tips om van 2019 een succesvol financieel jaar te maken. Als je benieuwd bent naar wat er in jouw portemonnee verandert in 2019, vul dan deze tool in.

FOTO SNS

Dit artikel valt onder verantwoordelijkheid van de commerciële redactie van NDC mediagroep