Geldzorgen? Niks om je voor te schamen

Ruim een derde van alle Nederlanders maakt zich zorgen over zijn financiële situatie. Veel mensen schamen zich bovendien om hun geldzorgen te bespreken. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders in opdracht van SNS. Arnoud Plantinga (Tilburg University) promoveert binnenkort op dit onderwerp: “Wij moeten als maatschappij iets doen aan dit taboe.”

De Nederlandse economie draait op volle toeren. Toch maakt 37 procent van alle Nederlanders zich zorgen over zijn financiële situatie, blijkt uit onderzoek door marktonderzoeker Panelwizard in opdracht van SNS. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? “Je kunt op verschillende manieren naar financiën kijken”, stelt Arnoud Plantinga, promovendus sociale psychologie Tilburg University. “Veel mensen staan er bijvoorbeeld op papier redelijk goed voor, maar liggen 's nachts toch te piekeren. Omdat ze zich schamen, bespreken ze hun zorgen liever niet met anderen. Daardoor blijven ze piekeren, en is het ook lastig om dit probleem aan te pakken."

Vriendschap onder druk

Ook bij mensen met een krappere beurs komt ‘financiële schaamte’ veel vaker voor dan je denkt. “Je wilt graag op stap met vrienden, maar kunt het je eigenlijk niet veroorloven óók een rondje te geven”, illustreert Plantinga. “Dan kun je dus twee dingen doen: óf rood gaan staan op je bankrekening, óf toch maar thuisblijven. Zo kunnen vragen van vrienden om te gaan stappen, of samen op vakantie te gaan, gemakkelijk leiden tot een sociaal isolement. De situatie dat aan het eind van de maand het geld op is, kan veel mensen overkomen. Helemaal bij ingrijpende levensgebeurtenissen, zoals een scheiding, waarbij je ineens veel meer kosten maakt."

Negatieve spiraal

Geldzorgen gaan bovendien vaak gepaard met andere negatieve psychologische factoren. “Financiële zorgen leiden bijvoorbeeld vaak tot stress”, vertelt Plantinga. “Mensen gaan zich ook wel incompetent of lui voelen. Of je krijgt het gevoel dat je geen controle hebt over jouw financiële situatie, en het leven in het algemeen. Door die negatieve emoties en ideeën kun je vervolgens ook weer minder productief worden op je werk. Met dergelijke elkaar versterkende factoren kun je gemakkelijk in een negatieve spiraal terechtkomen."


Bekijk hier alle weetjes over financiële zorgen uit het onderzoek.

Bespreekbaar maken

Heeft Plantinga ook nog een oplossing? “Ik ben van mening dat we als maatschappij iets met dit schaamtefenomeen moeten doen”, stelt hij. “We moeten het onderwerp bespreekbaar maken. Dat kan ook laagdrempelig en prikkelend. Neem bijvoorbeeld de Quiet 500. Dat is een satirische glossy als tegenhanger van de Quote 500, met verhalen van mensen die openhartig vertellen over hun geldzorgen. Het is heel belangrijk dat we niet alleen succesverhalen voorgeschoteld krijgen van mensen die het voor de wind gaat. Zeker als dat niet strookt met je eigen situatie.”

Meer controle over je financiën? SNS helpt je graag op weg. Bekijk de 10 tips voor minder geldzorgen op: snsbank.nl/geldzorgen

Over SNS

SNS zet zich ervoor in om Nederland financieel gerust te maken. Bijna iedereen maakt zich namelijk wel eens zorgen over geldzaken. Wij snappen dit en helpen je graag. Daarom vind je hier nu ook dit dossier Gerust over geld.

Verandert er iets in je persoonlijke situatie? Kijk dan op snsbank.nl voor tips om je financiën slim te regelen. Of vraag advies in je lokale SNS winkel.

Dit artikel valt onder verantwoordelijkheid van de commerciële redactie van NDC mediagroep