Guernsey, mix van Britse traditie en Franse charme

Guernsey is met haar oppervlakte van 65 km² het op één na grootste Kanaaleiland en ligt samen met de andere Kanaaleilanden voor de Franse Kust. Hoewel de naam Kanaaleilanden anders doet vermoeden, liggen de eilanden niet in het Kanaal, maar in de Golf van Saint-Malo. Geografisch gezien dus dicht bij Normandië, maar historisch gezien bij Engeland. Al bijna 8 eeuwen geleden kozen de Kanaaleilanden ervoor trouw te blijven aan de Engelse kroon. Wie toeristische informatie zoekt over de Kanaaleilanden, zal daarom bijna altijd de gevleugelde uitspraak van de Franse romanschrijver Victor Hugo tegenkomen: ‘Stukjes Frankrijk die in zee vielen en door Engeland werden opgeraapt’.

Victor Hugo

Leunend op zijn stok en met een wapperende mantel kijkt Victor Hugo in Guernsey nog altijd uit over St. Peter Port. In Candie Gardens, staat namelijk zijn standbeeld, met daarop de tekst ‘Au rocher d’hospitalité et de liberté, à ce coin de vieille terre Normande où vit le noble petit peuple de la mer, à l’isle de Guernesey, sévère et douce’ (Aan de rots van gastvrijheid en vrijheid, deze hoek van oude Normandische grond, waar het edele kleine zeevolk leeft, aan het eiland Guernsey, streng en zachtmoedig.) Victor Hugo leefde van 1855 tot 1870 in Ballingschap op Guernsey en schreef deze tekst als opdracht in zijn “Les Travailleurs de la Mer” Het huis van Victor Hugo, Hauteville House, een vorstelijk 3 verdiepingen tellend huis, met zijn glazen werkkamer (hier schreef hij zijn wereldberoemde werk ‘Les Miserables’) is van april t/m september geopend voor bezoek. Je kijkt je ogen uit naar de duizelingwekkende hoeveelheid curiositeiten, antiek en kunstzinnige meubelen, waarmee hij zijn huis overdadig heeft volgepropt.

Eilandgenoegens

Een verblijf in Guernsey staat borg voor opeenvolging van aangenaam en ongedwongen plezier. Guernsey betekent genieten van geheime klifstranden, magnifieke vergezichten, verse vis, de alomtegenwoordige bloemenpracht, cream-tea, de weerkaatsing van de zon op de zee, klifpaden en slingerende landweggetjes, tijdloze indrukken die je opdoet in de drukke haven, of wanneer je voet aan land zet op een van de kleinere eilanden die bij Guernsey horen.

FOTO SUNAIR

Kust-schatten

Het enorme verschil tussen eb en vloed (gemiddeld met zo’n 12 meter één van de grootste ter wereld) maakt dat het eiland twee keer per dag totaal van gedaante verandert. Havens vallen droog, boten liggen op hun kant en op de stranden zijn de meest uiteenlopende schelpdieren te vinden. Drukke stranden en massatoerisme vind je in Guernsey dan ook niet. Hier vind je onaangetaste kusten, die niets anders bieden dan schone stranden, kristalhelder water en traditionele strandkiosken.

Gastronomie

Guernsey biedt een grote keuze op gastronomisch gebied. Eilandbewoners houden van eten in alle smaken en in alle prijscategorieën zijn vertegenwoordigd. Een rijke bron aan verse ingrediënten, waaronder vooral vis en schaaldieren een inspiratie vormen voor verschillende keukens. Koks draaien hun hand er niet voor om, om smaakvolle gerechten op tafel te toveren. En uiteraard mag een lekker wijntje niet ontbreken…. 

FOTO SUNAIR

Herm en Sark

Herm en Sark zijn kleinere eilanden, per boot te bereiken vanuit Guernsey. Herm is ca. 2,5 km lang en 1 km breed en nog net niet onbewoond. Herm is in de eerste plaats het eiland van de prachtige stranden. Behalve het lange Shellbeach liggen langs de noordelijke kust kleine strandjes, van elkaar gescheiden door donkere rotsformaties. Wegen zijn er niet, alleen voetpaden. Herm is onwaarschijnlijk mooi en er heerst absolute rust. Op Sark lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Tot op de dag van vandaag regeert een Seigneur op bijna feodale wijze over het eiland. Sark is taboe voor autoverkeer en de wegen zijn er onverhard. Een tractor met aanhangwagen verzorgt het vervoer naar het hooggelegen dorp met houten huizen en winkelstraat. U kunt zich te voet, per fiets of met open paardenkoetsjes over het eiland bewegen. Het eiland is klein genoeg om niet te verdwalen en groot genoeg om niet in één dag te kunnen bekijken. Victor Hugo vond Sark met de ruige kustlijn, weelderige valleien en wilde bloemen van een ‘absurde schoonheid’.

Met Sunair rechtstreeks vanaf Groningen naar Guernsey

Wij bieden u een speciale 8-daagse reis met keuze uit twee verschillende hotels. Tijdens deze reis maakt u niet alleen kennis met Guernsey, maar ook maakt u twee dagexcursies naar haar kleine eilanden Herm en Sark en op de dag van aankomst geniet u van een welkomstdiner.

Verblijf in Le Chêne Bed & Breakfast, een populaire verzorgde accommodatie, in een bosrijke omgeving vlakbij de klifpaden, geleid door een Nederlands echtpaar. Geen eigen restaurant; dineren mogelijk in gastro-pub The Deerhound (ca. 3 min. loopafstand) 

Le Chêne - vertrek zondag  prijzen o.b.v. 2-pk in €
Vertrekperiode 
5/5-25/5

789

26/5-8/6

849

9/6-22/6

829

OF

Hotel Hougue du Pommier***

Sfeervol hotel gevestigd in een voormalige boerderij uit 1712 aan de westkust van Guernsey. Het is onlangs volledig gerenoveerd en achter de achter de traditionele gevel is het omgetoverd tot een modern boutique hotel. Landelijke gelegen en op ca. 10 min. loopafstand van het strand van Cobo Bay. Het beschikt over diverse lounges, restaurant, grote tuinen en moderne kamers.

Hougue du Pommier - vertrek zondag

prijzen o.b.v. 2-pk in €

Vertrekperiode 
5/5-1/6

899

2/6-22/6

999

Vertrek is altijd op zondag vanaf Groningen Airport Eelde om ca. 14.10 uur.

Geldigheidsduur: 5 mei – 22 juni 2019

Inclusief:

• rechtstreekse retourvlucht Groningen – Guernsey v.v. per Blue Islands
• 20kg ruimbagage en 10 kg handbagage
• 7 overnachtingen met ontbijt
• welkomstdiner op dag van aankomst
• maandag: halve dagexcursie Guernsey
• dinsdag: dagtocht Herm met ferryticket en bustransfer hotel-haven v.v.
• donderdag: dagtocht Sark met ferryticket en bustransfer hotel-haven v.v.
• luchthaventransfers op dag 1 & 8
• Engelssprekende lokale vertegenwoordiging
• Per boeking een Sunair/Dominicus reisgids Kanaaleilanden.

Exclusief zijn evt. Vluchttoeslagen Y1 of Y2, wanneer de goedkoopste vliegtuigstoelen (Y-klasse) niet meer beschikbaar zijn.

Voor meer informatie en reserveren neemt u contact op met uw reisbureau, of met één van onze Kanaaleilanden specialisten op 0172-782040, of kanaaleilanden@sunair.nl, of vraag hier een offerte aan voor deze reis. Vermeld onder bijzonderheden dat het gaat om de reis zoals gezien op de website van Dagblad van het Noorden.

Dit artikel valt onder verantwoordelijkheid van de commerciële redactie van NDC mediagroep