Met dit handige 7-stappenplan wordt samenwonen financieel ook een succes

Verhuist mijn smaakvolle nieuwe designbank mee, of nemen we jouw gammele oude sofa? Als je gaat samenwonen komen er veel vragen op je af. Vaak moet je scherp onderhandelen om van twee huishoudens een thuis te maken. Andere belangrijke zaken kunnen daardoor ondergesneeuwd raken. Je financiële huishouding bijvoorbeeld. Dit blijkt ook uit onderzoek door Wijzer in Geldzaken.

Mensen blijken vaak te vergeten om goede financiële afspraken te maken voor ze gaan samenwonen. Je zou hiermee niet alleen geld kunnen besparen, het kan er ook voor zorgen dat jullie geen risico lopen op financiële problemen. Alle reden dus om ook je geldzaken goed te regelen voordat jullie samen aan dit nieuwe avontuur beginnen. Met het volgende stappenplan heb je meteen een vliegende start.

Stap 1: Maak samen een overzicht

Zet al je inkomsten en je uitgaven op een rij, bijvoorbeeld in Excel. Vraag je partner dit ook te doen. Zet in een aparte kolom ook eventuele schulden of spaargeld bij. En maak ook een kolom voor vaste lasten.

FOTO SNS

Ga er samen rustig voor zitten en bespreek de overzichten in alle openheid met elkaar. Bepaal dan ook welke uitgaven je voortaan samen wilt doen en of je misschien spaargeld wilt delen. In het overzicht kun je ook meteen zien of je abonnementen en verzekeringen dubbel hebt. Deze kunnen jullie eventueel schrappen en de meeste verzekeringen kun je delen. Tip: alles bij één verzekeraar onderbrengen scheelt vaak geld. Maak wanneer dit is gedaan één compleet overzicht waarin alles staat. Zo weet je allebei goed waar je aan toe bent.

Stap 2: Bedenk een logische verdeling

Verdienen jij en je partner ongeveer hetzelfde, of zijn jullie inkomsten erg verschillend? Je kunt hier eventueel de verdeling van je lasten op aanpassen. Dat heet ook wel ‘naar rato’ of ‘naar draagkracht’. Je stort dan bijvoorbeeld allebei naar verhouding van jullie inkomens een bepaald bedrag op een gezamenlijke rekening (zie stap 3) en de rest houd je over voor je eigen uitgaven.

Stap 3: Open een gezamenlijke rekening

Als je gaat samenwonen, ga je vaak ook de vaste lasten samen betalen. Het is handig om dat vanaf één rekening te doen. Zo weet je altijd of je automatische incasso’s zijn afgeschreven, en houd je makkelijker het overzicht. Open hiervoor een ‘en/of-rekening’ bij je bank, eventueel met een gezamenlijke spaarrekening.

Stap 4: Volg je uitgaven met een (online) huishoudboekje

Als je bijhoudt wat je uitgeeft en waaraan, krijg je meer inzicht en grip op je geldzaken. De meeste banken hebben een online huishoudboekje waarbij je heel makkelijk kunt zien hoe jouw patroon eruitziet. Handig: bij SNS kun je aan het huishoudboekje ook rekeningen van andere banken toevoegen, zodat je echt een compleet overzicht hebt. Bovendien kun je je uitgaven met die van anderen vergelijken. Zo kun je met recht zeggen dat je partner te veel aan boodschappen uitgeeft als je dat zo ervaart.

FOTO SNS

Stap 5: Bedenk welke samenlevingsvorm bij jullie past

Er zijn drie samenlevingsvormen waarbij je een contract tekent: bij trouwen, het geregistreerd partnerschap en met een samenlevingscontract. Voor de een moet je naar het gemeentehuis, voor de andere naar de notaris. Bespreek welke vorm bij jullie past, nu en in de toekomst (zie stap 7). Je kunt ook niets regelen, maar bedenk wel dat je dan ook niks hebt om op terug te vallen als je uit elkaar gaat of als je partner overlijdt.

Stap 6: Regel partnerpensioen

Laat je partner bijschrijven bij jouw pensioen, zodat hij of zij partnerpensioen ontvangt als jij overlijdt. Dat kan vaak als je in loondienst werkt. Je hebt dan wel een samenlevingscontract nodig om hiervoor in aanmerking te komen. Bekijk of dit bij jou mogelijk is. En vraag je partner dat dan natuurlijk ook voor jou te doen.

Stap 7: Bespreek de zaken waar je liever niet aan denkt

Dingen waar je niet aan wilt denken, maar die juist op dit soort momenten wel moeten: heb je iets geregeld voor als jullie uit elkaar gaan? Wat doe je met je inboedel ? Wie mag er in het huis blijven wonen? En wat als een van jullie overlijdt? Als je niets vastlegt, heb je als samenwonenden geen recht op de erfenis, ook al woon je al 30 jaar samen. Ook moet je dan misschien het huis uit waarin je samenwoonde. Bespreek het met elkaar en neem alles op in jullie notarieel contract. Dan kun je erna met een gerust hart verder.

Meer informatie over de financiële kant van samenwonen

Ga je binnenkort ook samenwonen, of woon je al samen en wil je alsnog je financiële zaken beter regelen? Op de pagina Samenwonen op de site van SNS vind je uitgebreide informatie over deze tips.

Over SNS

SNS zet zich ervoor in om Nederland financieel gerust te maken. Bijna iedereen maakt zich namelijk wel eens zorgen over geldzaken. Wij snappen dit en helpen je graag. Daarom vind je hier nu ook dit dossier Gerust over geld.

FOTO SNS

Dit artikel valt onder verantwoordelijkheid van de commerciële redactie van NDC mediagroep