Zo vier je fijne feestdagen waar ook je bankrekening blij van wordt

Cadeaus, diners, borrels en feestkleding. De feestdagen zijn gezellig, maar kunnen er financieel ook behoorlijk inhakken. Hoe zorg je dat je voor kerst en oud & nieuw niet teveel uitgeeft?

Vorig jaar gaven we met zijn allen meer uit tijdens de kerst. De feestdagen met Kerst en Oud & Nieuw zijn voor veel Nederlanders de gezelligste tijd van het jaar. En op gezelligheid bezuinigen we uiteraard liever niet. Toch is het heel goed mogelijk om fijne feestdagen te vieren, en geld over te houden om ook in januari nog leuke dingen te doen. Doe je voordeel met deze budgettips voor warme, gezellige én bankrekeningvriendelijke feestdagen.

1. Bepaal je budget voor de feestdagen

Als je winkelt voor een kerstdiner of oudejaarsavond, is het verleidelijk je wagen of mandje vol te laden. En natuurlijk geeft de kerstvakantie je voldoende tijd om nog even naar de sauna of uit eten te gaan. Bepaal daarom vóór de feestdagen beginnen vast hoeveel uit kunt geven. En probeer vast een overzicht te maken van de belangrijkste uitgaven die je deze periode verwacht. Hoe staan die tegenover het saldo van je bankrekening deze feestmaand? Als je dit voor december én januari doet, kom je aan het begin van het nieuwe jaar ook niet zo snel voor vervelende financiële verrassingen te staan.

2. Begroot je vakantieplannen

Maak je gebruik van de kerstvakantie om even lekker een weekje weg te gaan? Dan heb je nog meer kans om deze maand meer uit te geven dan je je eigenlijk kunt veroorloven. Meer dan de helft van Nederlanders geeft op vakantie namelijk meer uit dan verwacht. Hou bij het bepalen van je budget als je op reis gaat daarom rekening met:

• Je vaste kosten, zoals je reis- en overnachtingskosten en je reisverzekering.
• Je dagelijkse uitgaven tijdens de vakantie. Zoals kosten van eten en drinken, uitjes en souvenirs.
• Eventuele extra’s, zoals nieuwe wintersportkleding, een autobeurt of identiteitskaart.

Reserveer je vaste kosten en deel de rest door het aantal dagen dat je op vakantie gaat. Zo reken je uit wat je per dag vrij kunt besteden. Kijk uit: bij all-inclusive vakanties denk je al snel dat je geen extra kosten meer zult hebben. Maar houd ook hier rekening met kosten voor excursies, het huren van een auto, uitstapjes of een keer eten buiten de deur. Ga je met vrienden op vakantie? Maak dan een vakantiepot voor de gezamenlijke uitgaven.

3. Bespreek het budget voor cadeaus

Bespreek met familie of vrienden wat je aan eventuele cadeaus uitgeeft. Zo voorkom je scheve ogen en kun je er samen voor zorgen dat je binnen je budget blijft. Uit onderzoek door digitaal betalingsplatform PayPal en onderzoeksbureau Kantar Millward Brown blijkt trouwens dat de meeste Nederlanders het helemaal niet nodig vinden om hele dure cadeaus te geven met de kerst. Een op de drie Nederlanders hanteert een budget onder de 50 euro. Slechts 5 procent pakt uit met zo’n 500 euro aan cadeaus, blijkt uit de enquête onder ruim 11.000 respondenten.

4. Geef je kinderen zakgeld voor de feestdagen

Geen zin in kinderen die zeuren om extraatjes of souvenirs als je een dagje uit gaat tijdens de feestdagen? Geef ze vakantiezakgeld. Dat kan een bedrag per dag zijn, of gelijk voor de hele kerstvakantie. Laat ze zelf bepalen wat ze ermee doen, maar op=op. Meteen een mooie manier om ze te leren omgaan met geld.

5. Neem een vast bedrag per dag op

Om meer zicht te houden op je uitgaven, kun je ervoor kiezen om een vast bedrag per dag op te nemen. Geef je toch een dag meer uit dan je van plan was, dan kun je bijsturen door het de volgende dag even rustiger aan te doen. Ga je op reis in de eurolanden? Dan kun je in ieder geval gratis pinnen. Houd er buiten de eurozone rekening mee dat geld opnemen en pinnen geld kost. Overweeg om contant geld mee te nemen óf om met creditcard te betalen. En houd je uitgaven in euro’s bij in je kostenoverzicht.

Meer tips

Ga je een weekje weg tijdens de kerstvakantie? Een wintersportvakantie of tripje naar de zon in december kan er financieel ook behoorlijk inhakken. SNS verzamelde daarom budgettips om je vakantie betaalbaar te houden. Dit is hun top 5.

Over SNS

SNS zet zich ervoor in om Nederland financieel gerust te maken. Bijna iedereen maakt zich namelijk wel eens zorgen over geldzaken. Wij snappen dit en helpen je graag. Daarom vind je hier nu ook dit dossier Gerust over geld.

Verandert er iets in je persoonlijke situatie? Kijk dan op snsbank.nl voor tips om je financiën slim te regelen. Of vraag advies in je lokale SNS winkel.

Dit artikel valt onder verantwoordelijkheid van de commerciële redactie van NDC mediagroep