‘Centrum Veilig Wonen niet onafhankelijk'

Het pasopgerichte Centrum Veilig Wonen (CVW) in Appingedam dat is belast met afwikkeling van bevingschade is niet volledig onafhankelijk. Dat geeft de directie van CVW toe in reactie op een stroom aan berichten met name op Twitter. Daarin wordt gemeld dat het uitvoeringsorgaan nauwe banden onderhoudt met NAM en Shell International.

Volgens de directie is het steeds de bedoeling geweest dat de schadeafhandeling op afstand komt te staan van de NAM. Maar wettelijk blijft de NAM verantwoordelijk voor alle schade. ,,Van een geheel onafhankelijke positie voor Centrum Veilig Wonen kan daarom geen sprake zijn'', schrijft de leiding. Inmiddels is een raad van toezicht aangesteld onder voorzitterschap van oud-burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan de Rijn. Dit orgaan moet erop toekijken dat de taken en werkzaamheden ‘op voldoende afstand van de NAM' worden uitgevoerd.

Berichten op Twitter melden dat al het web- en mailverkeer van het CVW via de servers van Shell/NAM verloopt. Dat spreekt de directie van het nieuwe centrum tegen: ,,Slechts voor één onderdeel van de website, te weten het schadeformulier, maakt Centrum Veilig Wonen gebruik van het schademeldingsysteem dat ook de NAM hanteert.'' Volgens de CVW-directie is dit om praktische redenen. ,,Zo kunnen we snel zien of er reeds een schadedossier is aangelegd. In dat geval wordt de schademelding in behandeling genomen door NAM.'' Nieuwe meldingen worden afgewikkeld door CVW, zo wordt verzekerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.