‘Drenthe is wel een beetje blues'

Vanavond beginnen de Asser Bluesdagen. In drie dagen tijd treden talloze bluesbands op in de Drentse hoofdstad. Het festival trekt veel publiek. Blues is gevoelsmuziek, zeggen kenners. Maar wat is nu dat gevoel? En waarom past blues zo goed bij Drenthe?

Op de stoffige, hete plantages in de zuidelijke staten van Amerika overleefden slaven de dagen door te zingen. Soms met een harmonica, maar meestal zonder muzikale begeleiding. Veel donkere slaven konden prima viool spelen, maar mochten alleen voor hun blanke eigenaren optreden. De liederen, die heel anders klonken dan de rechttoe, rechtaan muziek uit Europa, zaten vol improvisatie. Ze zongen de dagelijkse frustratie van zich af. Toen in 1865 de slavernij werd afgeschaft in Amerika werden de liederen persoonlijker en gingen steeds vaker over de harde werkelijkheid van het dagelijks leven. Blues was geboren.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.