14 en 16 jaar geëist tegen gangsterduo

Tegen Marcos van der P. (26) uit Harkema is vrijdag voor de rechtbank in Assen 16 jaar gevangenisstraf geëist voor poging tot doodslag, ontvoering en gijzeling. Zijn vriendin Enise B. (20) uit Enschede hoorde 14 jaar eisen.

Tegen Marcos van der P. (26) uit Harkema is vrijdag voor de rechtbank in Assen 16 jaar gevangenisstraf geëist voor poging tot doodslag, ontvoering en gijzeling. Zijn vriendin Enise B. (20) uit Enschede hoorde 14 jaar eisen.

De officier van justitie vindt dat het gangsterstel de slachtoffers in totaal ruim 100.000 euro schadevergoeding moet betalen. Een vrouw die werd ontvoerd in Meppel heeft volgens de officier recht op 25.000 euro smartengeld. Een campinggast die werd neerschoten in Enschede ook.

Spoor van geweld

Het gangsterstel is volgens het Openbaar Ministerie onder meer schuldig aan poging tot doodslag, ontvoering, gijzeling, zware mishandeling en afpersing. B. en Van der P. lieten een spoor van geweld achter in Nederland.

De twee gijzelden op 10 februari 2014 een 32-jarige man uit Ruinen. Ze dwongen hem onder dreiging van een vuurwapen in Echten in de kofferbak van zijn auto te gaan liggen, pakten zijn telefoon af en gingen er met de auto vandoor. De man kon uiteindelijk ontsnappen.

Poging tot doodslag

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de twee van pogingen tot doodslag op slachtoffers in Meppel en Enschede. Een 52-jarige vrouw werd in Meppel in haar woning overvallen en in haar lies gestoken, met een pan geslagen en beroofd. Daarna ontvoerden het stel de vrouw in de kofferbak van een auto. Zij lieten haar uren later gewond achter bij de Oostvaardersplassen, zes kilometer van de bewoonde wereld.

In Enschede schoten ze op een camping op 24 februari een man neer. Dezelfde dag gijzelden het stel een gezin met twee jonge kinderen, meisjes van 10 maanden en 2,5 jaar oud. Ze werden urenlang vastgehouden en verkeerden in doodsangst. In het Brabantse Lage Mierde hebben ze een paar dagen eerder ook meerdere mensen gegijzeld. Maandag begon de strafzaak tegen het gangsterstel.

Volgens het OM hebben de twee een lange reeks 'zeer ernstige strafbare feiten' gepleegd waarvan hun slachtoffers een jaar later nog dagelijks de gevolgen ondervinden. ,,Ze gebruikten veel geweld om aan de politie te ontkomen. Daarbij kende Van der P. geen grenzen en B. ging erin mee. Er was sprake van bewuste samenwerking'', betoogde de officier van justitie.

Koelbloedig

Het OM vindt dat het duo doelbewust en koelbloedig heeft gehandeld. Vooral het feit dat ze geen spijt hebben betuigd is betreurenswaardig. Daarbij wekken ze de indruk dat ze emotieloos zijn. ,,In plaats van spijt te tonen, hebben ze voortdurend geprobeerd de schuld neer te leggen bij hun slachtoffers.”

Van der P. en B. luisterden emotieloos toe. De hele ochtend zat het misdaadduo schouder aan schouder voor de rechters en met de handen ineengestrengeld. In zijn laatste woord zei Van der P. wel dat de slachtofferverklaringen hem en B. niet koud hebben gelaten.

Op 2 april doet de rechtbank uitspraak.

Hieronder een verslag van de tweede zittingsdag.

Bekijk ook een interactieve reconstructie van de rooftocht van het stel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Archief
Gangsterduo