ADHD'ers voeren actie voor diagnose

Een groep patiënten en behandelaars begint vandaag een campagne tegen de scepsis over ADHD-diagnoses onder de titel #diagnoseheelnormaal.

Suzan Otten-Pablos uit Coevorden is initiatiefnemer van het glossy tijdschrift SUZAN! en de campagne. Zij, haar kinderen en zelfs haar hond lijden aan ADHD. Ze hebben er volgens Otten last van dat er steeds meer tegenstand is tegen het te gemakkelijk geven van een diagnose. ,,Psychische diagnoses worden vaak ten onrechte ‘stempeltjes' of ‘etiketjes' genoemd en ouders worden gemakkelijk slechte opvoeders genoemd omdat ze hun kind laten diagnosticeren om er gemakkelijk van af te zijn'', stelt Otten. ,,Daardoor bestaat de kans dat mensen niet de goede zorg krijgen.''

Onder anderen universitair docent Laura Batstra en hoogleraar psychologie Peter de Jonge van de Rijksuniversiteit Groningen zijn de afgelopen jaren in het geweer gekomen tegen het volgens hen te snel verstrekken van diagnoses. Een beetje afwijkend gedrag hoeft volgens hen niet meteen een ziekte te zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.