'Ago-dorp is dus géén Ter Apel'

Ago-dorp, een streekje van zo'n tachtig huizen tussen het Ruiten A-kanaal en Ter Apel, is sedert deze week een van de 132 deelnemers van Het Leukste Dorp Van Groningen (HLDVG). Maar maakt deze vrij onbekende buurtschap een kans?

Ago-dorp, een streekje van zo'n tachtig huizen tussen het Ruiten A-kanaal en Ter Apel, is sedert deze week een van de 132 deelnemers van Het Leukste Dorp Van Groningen (HLDVG). Maar maakt deze vrij onbekende buurtschap een kans?

Als u nooit van Ago-dorp heeft gehoord, bevindt u zich waarschijnlijk in het gezelschap van het grootste deel van de noorderlingen. Het dorpje bestaat dan ook nog maar sedert 2008. In dat jaar kreeg het een fel bevochten plaatsnaambord. Waarop ook veel van de overige zestig dorpjes in de gemeente Vlagtwedde hun vinger opstaken. Dat wilden zij ook wel.

Plaatsnaambord

Het moet gezegd, Ago-dorp is niet zo maar een ambitieus wijkje in een grotere plaats die zich handig een eigen plaatsnaambord heeft toegeëigend. De streek is door een bos geïsoleerd van grote broer Ter Apel. En het dorpje heeft een duidelijke geschiedenis. Het dankt zijn naam aan de voormalige Ago-fabriek. Die afkorting staat voor Aardappelen, Groente en Ooft. Het was een onderneming waar groenten werden geconserveerd en gedroogd.

De directie liet begin vorige eeuw 45 huizen bouwen voor arbeiders. Alle huizen werden in dezelfde stijl opgetrokken. Later kwam er nog een aantal woningen bij. In 1969 werden de huizen overgedragen aan de stichting Woningbouw Ter Apel. Inmiddels zijn de optrekjes eigendom van de bewoners, zegt geboren en getogen 'Ago-dorper' Jonny Alting (64).

Beschermd

"Het is een beschermd woongebied. Je mag niks aan de voorgevel van de huizen doen, alleen aan de achterkant", zegt hij. Volgens hem is Ago-dorp een echt dorp. "Dit is geen wijkje van Ter Apel, hoor, zo voelen we dat hier zeker niet."

Hij krijgt bijval van Herman Ophof, de voorzitter van de buurtvereniging, de club waarvan vrijwel alle bewoners lid zijn. "Dit is een dorpje op zich. Als hier bij wijze van spreke een onbekende auto de straat in rijdt, zit iedereen te kijken. Er is saamhorigheid, iedereen kent iedereen. Vraag je aan de inwoners waar ze wonen, zeggen ze altijd: in Ago-dorp, Ter Apel. Nooit: in Ter Apel, Ago-dorp."

Oude garde

Wel zegt Ophof spijtig dat die saamhorigheid vroeger groter was. Het is een beetje begonnen toen de huizen aan de bewoners werden verkocht. "De oude garde vertrekt, jongeren nemen hun plaats is. Maar die komen niet opdagen bij de kaartavond. Ze zeggen: 'Ik heb thuis wel een kratje bier staan'. Of: 'Er is vanavond iets moois op de tv'. Het is lastig de jeugd bij het verenigingsleven te betrekken. We organiseren wel dingen, maar ze komen niet meer. Jammer."

Alting ziet hetzelfde gebeuren. "De oudere generatie houdt het verenigingsleven in de benen."

Ondanks de zorgen zijn de Agodorpers positief over hun kansen in de wedstrijd om de titel van HLDVG. "Wat is ons geheim? Ja, wij zijn normaal, gewoon. Dat is de kracht van ons Ago-dorpers, in het tipje van Groningen", vat Alting samen.menu