Asielcursussen in Ter Apel gaan door

De cursussen voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel kunnen worden voortgezet. Dit tot grote opluchting van de bestuurders van de stichting International Education Ter Apel (IETA).

Die biedt uitgeprocedeerde vluchtelingen in het asielcentrum van Ter Apel cursussen en opleidingen aan. Een horecaopleiding of computercursus bijvoorbeeld. De betrokken vluchtelingen moeten met die kennis een betere herstart kunnen maken na terugkeer in het land van herkomst.

De IETA draaide na de oprichting, vorig jaar, al snel als een trein. Vrijwilligers gaven de cursussen en er werden vier betaalde krachten in dienst genomen. Dat kon dankzij een rijkssubsidie. De bestuurders hadden er op gerekend dat in maart een nieuwe subsidie zou komen maar hoorden tot hun schrik dat hun aanvraag niet deugde.

Het gevolg daarvan was dat de cursussen op een laag pitje werden gezet en dat de vier betaalde krachten geen nieuw contract kregen. Het geld was namelijk op.

IETA-voorzitter Arnold Winkel (foto) heeft nu bekend gemaakt dat er nu toch een nieuwe subsidie komt. Dit naar aanleiding van overleg met de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Die houdt zich bezig met de terugkeer van uitgeprocedeerde vluchtelingen en moet de subsidie verstrekken.

,,Onze aanvraag was niet volledig genoeg maar de DT&V wil dat wij ons werk voortzetten'', zei Winkel. ,,En daarom kunnen we rekenen op een bedrag waarmee we een of twee jaar vooruit kunnen. En daar zijn we natuurlijk heel blij mee. De vier krachten kunnen we weer in dienst nemen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.