Asielzoekers Oranje doen zelf mee aan carbidschieten

Ben je net gevlucht uit een oorlogsgebied om hier 's avonds door het gebulder van carbid en het afsteken van vuurwerk te worden opgeschrikt.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) informeert daarom alle vluchtelingen in asielzoekerscentra en noodopvanglocaties. ‘Om klokslag twaalf uur wensen we elkaar een goed en gezond Nieuwjaar. Het vuurwerk dat buiten massaal wordt afgestoken veroorzaakt vaak harde knallen en lichten in de lucht.'

‘Hartstikke mooi'

Ook waarschuwt het COA voor carbidschieten. ‘Let op: het zijn oorverdovende knallen die in de verre omtrek te horen zijn'. In het Oranje, waar zo'n 700 vluchtelingen zijn gehuisvest, is de gemeente niet bang voor overlast door carbidschieten. ,,Eerst schrikken de asielzoekers er even van”, zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Maar vorig jaar gingen ze zelf meedoen. Ze vonden het hartstikke mooi.”

Vuurwerk en schietpartijen

Psychotherapeut Hanneke Bot die gespecialiseerd is in de behandeling van asielzoekers met psychische problemen zegt dat de meeste vluchtelingen het verschil tussen vuurwerk en schietpartijen ‘echt wel kennen'. ,,Zo'n 4 procent is echt getraumatiseerd. Daar zitten wel mensen tussen die oud en nieuw een rampzalige avond vinden. Die echt wegduiken voor de knallen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.