Beginnende automobilist kwetsbaar

Een op de zeven verkeersdoden in Groningen en Drenthe is een beginnende automobilist. Jongeren tussen de 18 en 23 jaar kwamen de afgelopen jaren het vaakst om het leven in het verkeer.

Dat blijkt uit de gegevens van dodelijke verkeersongevallen in Groningen en Drenthe tussen 2010 en 2015. De afgelopen jaren kwamen in totaal 41 jongeren om het leven in het verkeer. Het ging vooral om jongens (35) die als bestuurder van een auto in de berm raakten en de macht over stuur verloren.

Ook het afgelopen jaar was de groep verkeersdeelnemers tussen de 18 en 23 jaar met negen slachtoffers oververtegenwoordigd. Zo kwamen bij ongelukken in Wateren (bij Hoogersmilde) en Meppel twee 18-jarige jongens en een 20-jarige man om het leven. Bij beide ongevallen bleken de jeugdige bestuurders niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Een andere overeenkomst was dat ze in een bocht rechtdoor bleven rijden.

Emmen kent de meeste verkeersslachtoffers

Op rijkswegen A28 en A7 en de provinciale wegen N33 en N381 vielen qua absolute aantallen de meeste dodelijke slachtoffers. Meer dan een op de tien dodelijke ongelukken vond plaats op een van deze wegen. De gemeente Emmen telde met 26 doden de meeste slachtoffers. Coevorden en Hoogeveen volgen met elk 22 verkeersdoden.

Tussen 2010 en 2015 vielen in totaal 291 verkeersdoden in Groningen en Drenthe, vooral door een auto-ongeluk. In bijna twee op de drie gevallen kwamen automobilisten of hun passagier om het leven na een ongeval.

Dat was vorig jaar (26 doden) niet heel anders. In een kwart van alle dodelijke ongevallen zijn fietsers of voetgangers, de zogeheten zwakke verkeersdeelnemers, het slachtoffer. Bijna de helft daarvan (46 procent) is ouder dan 69 jaar.

Het aantal verkeersdoden in Groningen en Drenthe neemt over een langere periode gezien fors af. Zo waren er in 1997 nog 108 verkeersdoden in beide provincies. Vorig jaar vielen in Drenthe 25 dodelijke slachtoffers en bleef de teller in Groningen op 20 staan.

Dat is ten opzichte van 1997 dus meer dan een halvering. De laatste jaren blijft het aantal verkeersdoden vrijwel stabiel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.