Bestuur Bodem Beweging uit elkaar

Drie prominente leden van de Groninger BodemBeweging (GBB) stappen op. Voorzitter Corine Jansen en bestuursleden Lambert de Bont en Roelf Torringa vertrekken. Jansen breekt vanwege een meningsverschil. De Bont stapt ook uit de Dialoogtafel.

Jansen vertrekt nadat een meerderheid van de leden had aangegeven afstand te willen nemen van de Dialoogtafel. Jansen en De Bont zijn lid van die Dialoogtafel. Nu zij weg zijn, verandert de houding ten opzichte van de Dialoogtafel.

Bestuurslid Jelle van der Knoop is naar voren geschoven als interimvoorzitter. Hij laat klip en klaar weten niets te zien in het overlegorgaan, al helemaal niet in de vorm die de tafel krijgt met de nationaal coördinator Hans Alders. ,,Op geen enkele wijze is inspraak gegarandeerd of verankerd: het is niet meer dan de zoveelste fopspeen’’, stelt Van der Knoop.

De Bont en Torringa vertrekken vanwege de drukte. Voor De Bont werd het werk te veel. Torringa wil zich meer richten op zijn andere werk als akkerbouwer. Hij besteedde een dag per week aan de GBB en zegt te verwachten dat de beweging nog meer tijd vraagt nu er een andere weg ingeslagen wordt.

Secretaris Dick Kleijer zegt het heel spijtig te vinden dat het drietal afscheid neemt. Aan de andere kant is het volgens hem vanzelfsprekend dat mensen vertrekken. ,,Het was al langer duidelijk dat dit werk heel veel van iemand vergt. Om de paar jaar is er vernieuwing nodig.’’ Het bestuur is op zoek naar nieuwe mensen.

Scheidend voorzitter Jansen zegt dat ze juist kansen zag in de Dialoogtafel waarbij Alders straks betrokken is. Ze wilde pas overwegen afscheid te nemen als in de praktijk zou blijken dat de onderhandelingspositie zwakker zou worden in de nieuwe vorm.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.