Bestuurders twitteren doelloos

Bert Westerink (53) (foto) heeft een jaar lang een aantal lokale bestuurders in Groningen gevolgd op Twitter en vraagt zich af waar zij toch mee bezig zijn. Wat zijn hun motieven en wat willen ze er mee bereiken? Zelf twittert de voormalig wethouder van Groningen, Delfzijl en Woerden niet. 't Lijkt hem doodvermoeiend. En hij ziet gevaren: twitterende bestuurders lopen risico's en zijn zich daar nauwelijks van bewust.

Van eind 2004 tot begin 2006 was Bert Westerink wethouder in Delfzijl, in een periode dat de havenstad in een bestuurlijke crisis verkeerde. De waan van de dag, zegt hij, was er leidend. Om wat tegengas te geven aan alle negatieve verhalen, begon hij in januari 2005 een weblog. Westerink: "Ik weet nog heel goed dat Hans Engels (hoogleraar gemeenterecht,) op Radio Noord zich afvroeg of dat wel kon, dat ik, als bestuurder, via een weblog verslag deed van de perikelen, de dingen die daar speelden. En kijk nou eens, er wordt nu volop getwitterd door bestuurders. Zo snel gaat het."

Westerink ziet een probleem. Bestuurders dienen de overheid en de overheid is een rechtsorganisatie. Het recht is traag, want dat is gericht op zorgvuldigheid. De sociale media daarentegen zijn vluchtig, springen van de hak op de tak. Westerink: "Je kunt je afvragen of de overheid zich wel in dat anarchistische wereldje moet willen begeven."

Hij zegt niet: niet doen of blijf weg van de sociale media. Hij zegt wel: "Het is verstandig om over dit thema eens goed na te denken. Dat twitterende bestuurders gaan nadenken over de vraag waarom ze twitteren en wat ze ermee willen bereiken.

Meer over twitterende bestuurders in Dagblad van het Noorden van 10 oktober

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.