Reconstructie van misdrijf in bos Spier

De broers Admilson (32) en Marcos R. (31) uit Hoogeveen staan donderdagmiddag voor het eerst in jaren weer op de plek waar ze Berend Smit (55) uit Dwingeloo neerschoten. Om te proberen vast te stellen hoe het precies is gebeurd, wordt een reconstructie gedaan.

De idyllische plek in het bosperceel aan de Spieregerweg in Spier heeft sinds het misdrijf een macaber karakter gekregen. Smit werd omgebracht op een zondagmiddag in november 2012. Hij ging een wandeling maken door het bos, met zijn twee hondjes. Een wandeling op zondag door het bos, alledaagser en Drentser kan het bijna niet. Juist daarom wekt het misdrijf zo veel afschuw.

Levenslang

Het lichaam van Smit werd pas drie dagen na zijn gewelddadige dood gevonden in een greppel, vlakbij een monumentje voor een boswachter die in de oorlog werd gefusilleerd. In de buurt van dat monument vindt donderdagmiddag ook de reconstructie met de moordbroers plaats, uit het zicht is de bedoeling. Er staat veel op het spel. De Hoogeveense broers hangt mogelijk een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd voor het doden van Smit en de roofmoorden op het oudere echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo. Ze zitten al drie jaar vast in afwachting van hun definitieve veroordeling. De nabestaanden van slachtoffers vinden dat levenslang de enige gepaste straf is.

Vluchtgevaarlijk

Op de plek, waar Berend Smit 4,5 jaar geleden is doodgeschoten, is straks veel politie in uniform en in burger. Ze bereiden de reconstructie voor en ze moeten zorgen voor de beveiliging. Zeker ex-militair Admilson R. staat bekend als zeer vluchtgevaarlijk. Na zijn aanhouding deed hij met veel geweld een uitbraakpoging op het politiebureau. Ook uit de gevangenis in Veenhuizen probeerde R. te ontsnappen. Hij zit nu in de extra beveiligde gevangenis in Vught. Tijdens de rechtszittingen draagt hij altijd handboeien, iets dat in Nederland bijna nooit voorkomt.

Dat de broers verantwoordelijk zijn voor het ombrengen van Smit hebben ze bekend. Over de rolverdeling lopen de verklaringen uiteen. Tijdens rechtszittingen in hun strafzaak vertelden de broers dat ze geld nodig hadden. De mannen wilden iemand overvallen. Smit werd uitgekozen, omdat zij vonden dat hij een dure auto had. Admilson had een vuurwapen bij zich, een Glock. Dat wapen en de bijhorende munitie had hij een paar jaar eerder tijdens zijn militaire dienstperiode gestolen uit de kazerne in Havelte.

Vuurwapen

Smit was kansloos. Onder dreiging van een vuurwapen werd hij gedwongen om zijn geld en pinpas met pincode af te staan. Hij smeekte de mannen nog om niet te schieten en zei dat hij alles zou doen om hen te helpen als ze hem zouden laten gaan. Maar hij werd toch beschoten, meerdere malen. Marcos R. verklaarde dat hij schrok toen zijn broer schoot. De ex-militair neemt alle schuld op zich. Hij zei ook dat zijn broertje van niets wist.

Het Openbaar Ministerie dacht daar anders over en eiste in hoger beroep levenslang tegen beide broers. Het gerechtshof heeft nog geen uitspraak gedaan. Voor het hof is te onduidelijk hoe het schietincident precies is verlopen. De politie en het NFI hadden het onderzoek al afgerond, ver voordat de broers werden opgepakt. De Hoogeveners kwamen met alternatieve scenario’s. Zij zeggen dat het anders is gegaan dan door de onderzoekers wordt geschetst. Daarom moet van het hof een reconstructie gedaan worden.

Schieten

Voor het gerechtshof is het onder meer de vraag of de broers in een opwelling schoten of dat ze tijd hadden om na te denken maar toch bewust zijn gaan schieten. In dat laatste geval is sprake van moord. Dat is belangrijk voor de strafoplegging. Bij de reconstructie zijn ook twee advocaten van de beide broers en de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie. De reconstructie wordt uitgevoerd onder leiding van de raadsheer-commissaris van het gerechtshof, een onderzoeksrechter bij het gerechtshof.

De media mogen alleen aanwezig zijn bij de voorbereiding op donderdagmorgen. Dit wordt gedaan door rechercheurs en onderzoekers van het NFI. Rond half een, voordat het echte onderzoek begint, wordt een deel van het natuurgebied hermetisch afgesloten. Naar verwachting wordt de uitkomst van de reconstructie besproken als de strafzaak van de broers in hoger beroep bij het gerechtshof wordt hervat. Daarna komt het hof met een oordeel. Grote vraag is en blijft: wordt het levenslang?

menu