De laatste blote borstcrawl

Het is weer gedaan met bloot recreëren binnen vier muren. Iedereen gaat zijn eigen weg, bezoekt deze zomer een naturistische camping of vindt ergens een strandje. Hoewel de vereniging in hoogtijdagen, zo rond 1990, nog 170 leden kende, is dat tegenwoordig wel anders: het aantal leden blijft steken op een man of veertig.

De meesten liggen in het zwembad tijdens deze laatste bijeenkomst van het seizoen. Sommigen trekken een baantje, anderen liggen te ontspannen in het bubbelbad. De meeste dames kletsen al zwemmend.

De oprichter, een man met vrolijke ogen en een grote grijze baard, voelt zich als een vis in het water. Ondanks het plezier dat hij beleeft aan bloot zijn, vertelt hij het anderen maar mondjesmaat. ,, Sommige mensen doen zo raar over bloot recreëren. Dat is jammer. Het doet mij persoonlijk geen fluit dat mensen het van me weten. Maar onze kinderen en kleinkinderen worden erop aangesproken. Daarom houden wij ons maar weer stil.”

Weinig jongeren

Wat opvalt is dat de meeste mensen in het zwembad wat ouder zijn. Er is weinig jonge aanwas. Henk Stam (58), voorzitter van de club, vindt het ledenaantal steeds problematischer worden. ,,We hebben nog wat reserves in kas, maar echt makkelijk gaat het financieel niet meer.” Hij vindt de afname van het aantal leden moeilijk te verklaren. ,, Je zou juist zeggen dat er met de sauna's van tegenwoordig minder moeilijk wordt gedaan over bloot, maar de interesse neemt af.”

Lekker bloot kunnen zijn heeft volgens hem vooral praktische redenen: ,,Naast dat je je vrij voelt en je niet moeilijk hoeft te doen, is het ook gewoon erg handig. Op zo'n klerencamping moet je je omkleden in kleine hokjes. Met zo'n haakje aan de deur waar je kleding steeds vanaf valt.” De rest van het gezelschap valt Stam bij. ,,De sfeer is ook gewoon veel beter op een naturistencamping.''

Geen spanning

Dat naturisme iets met seks te maken heeft wordt heftig tegengesproken. ,,Juist niet!” Een vrouw met grijs krullend haar denkt dat er op geklede campings juist meer gebeurt dan op een naturisten camping. ,,De spanning is bij ons volledig weg. Er is geen verrassing meer. Natuurlijk zie je wel eens een mooie man en dat is niet vervelend om naar te kijken. Als je dat niet zou zien, zou je ziek zijn”, lacht ze.

De meeste leden weten de eerste keer dat ze zich bloot vertoonden in het openbaar nog goed te herinneren. ,,Het is even spannend, maar als je eenmaal over die horde heen bent wil je nooit meer anders”, zegt de vrouw met grijze krullen.

Meer weten over hoe het voelt om over die horde heen te komen? Lees het verslag van onze verslaggever Carlien in het plusartikel: .

Foto: Corné Sparidanes

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.