'Deltaplan voor Groningen'

Er moet een Deltaplan komen dat Groningen beter beschermt tegen de gaswinning. Aan het hoofd moet een rijkscommissaris staan die de middelen krijgt om in het aardbevingsgebied afdoende maatregelen te nemen. De onderhandelingen met het Rijk zijn in volle gang.

Gedeputeerde William Moorlag (PvdA) ging woensdag niet in op de gesprekken die met het kabinet worden gevoerd. Wel maakte hij duidelijk dat het Rijk aanhikt tegen een omvangrijk Deltaplan voor Groningen. ,,Ons standpunt is: overleg waar mogelijk, maar als het nodig is kiezen we voor confrontatie.''

Meer geld nodig
Om een Deltaplan mogelijk te maken, moet het gaswinningakkoord dat met het Rijk en de NAM is gesloten, snel worden opengebroken. Er is meer geld nodig om het alsmaar groeiende aantal mensen dat schade ondervindt van de aardbevingen te helpen. Gedacht wordt aan een Deltaplan als in Zeeland waar na de watersnoodramp alles in het werk werd gesteld om mensen met een verbeterde zeekering te behoeden voor overstromingen.

,,Een nationale aanpak is vereist'', zegt Stieneke de Graaf (ChristenUnie). ,,Steeds meer mensen worden op kosten gejaagd. Preventieve versterking van woningen en andere gebouwen komt niet van de grond. Het groeit ons boven de pet. Al eerder merkte commissaris van de Koning Max van den Berg op dat twee miljard nodig is.

Dat komt omdat het aantal gedupeerden zich uitbreidt tot de gemeenten Groningen, Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde. Probleem is ook dat de NAM zich nauwelijks raad weet met complexe schadegevallen. Gedeputeerde Staten werden woensdag opgeroepen alles in het werk te stellen om de uitvoering van het akkoord te verbeteren en te versnellen.

Herstel van vertrouwen
Dat gebeurde met een motie van ChristenUnie, PvdA, D66, VVD, SP, CDA en de Partij voor de Dieren en GroenLinks. Volgens deze partijen wordt met de trage afhandeling van ingewikkelde schade niet gewerkt aan het herstel van vertrouwen onder de Groninger bevolking. Alleen PVV en Vrij Mandaat steunden de motie niet.

Ook gedeputeerde William Moorlag hekelde de werkwijze van de NAM. ,,De situatie is redelijk dramatisch. Te veel huizen blijven lang in de stutten staan. Er wordt te technocratisch gewerkt. En dat in een aardbevingsgebied dat alsmaar groter wordt.''

Stad Groningen
Moorlag vindt dat er een toegesneden aanpak moet komen voor de stad Groningen. ,,Ook daar groeit de impact van de aardbevingen. De belofte van de NAM om mensen te helpen wordt onvoldoende ingelost. Dat trekt een wissel op het draagvlak voor de gaswinning. De vooruitzichten zijn somber. Er is een vertrouwenwekkende aanpak nodig. Jammer genoeg schort het daaraan.''

De bereidheid van het Rijk om over aanvulling van het akkoord te praten is volgens Gedeputeerde Staten aanwezig. ,,We willen geografische uitbreiding van het gebied.'' Moorlag wil ook dat de provincie de macht krijgt om mensen aan te zetten en desnoods te dwingen om maatregelen aan hun woning te accepteren.

Aanpassing van het gasakkoord gaat GroenLinks niet ver genoeg. Die partij vindt dat het verder dichtdraaien van de gaskraan de enige mogelijkheid is om het gebied beter te beschermen tegen aardbevingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.