Drentse meerderheid voor investeren in Eelde

Een meerderheid in Provinciale Staten van Drenthe is voor investeren in Groningen Airport Eelde, het derde toekomstscenario getiteld 'toegangspoort van het Noorden'. 

De politiek wil wel een financiële bijdrage van het bedrijfsleven. ,,We moeten ophouden met het ter discussie stellen van het voortbestaan van de luchthaven'', zegt Johan Baltes (VVD). ,,Eelde moet eens een goede kans krijgen.'' Coalitiepartner PvdA toonde zich woensdagmiddag eveneens positief over een forse investering in Eelde.

De partij wenst echter wel dat het bedrijfsleven financieel gaat bijdragen. ,,En we zouden ook graag betrokkenheid zien in Friesland'', zegt Statenlid Ronald Koch. Ook CDA en ChristenUnie spraken uit dat ze het in principe wel zien zitten om in het vliegveld te investeren. Beide partijen legden echter een bommetje onder de huidige directie van Groningen Airport Eelde.

Het CDA vindt dat de afgelopen jaren is gefaald om van Eelde, met een verlengde baan, een bloeiend vliegveld te maken. ,,Welke competenties hebben we nodig om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken?'', vraagt Siemen Vegter.

,,We willen uitstekende mensen aan de stuurknuppel'', vulde de ChristenUnie aan. Diverse partijen, ook de PvdA, maken zich zorgen om de opening van de luchthaven in Lelystad, gepland in 2018. Ze vragen zich af of een besluit niet beter uitgesteld kan worden tot de gevolgen daarvan voor Eelde zichtbaar zijn.

Later meer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.