Fox Sports gaat langs cafés voor bekerfinale

Een vertegenwoordiger van Fox Sports jaagt horecaondernemers schrik aan door te dreigen met hoge boetes als zij de bekerfinale zondagavond illegaal aan hun gasten laten zien.

Het is volgens de cafébazen vooral de wijze waarop de controleurs van Fox Sports horecabedrijven benadert. ,,Hij spreekt intimiderend en zet de ondernemers onder druk om een abonnement op Fox Sports te nemen voor een maandbedrag van 90 euro met een duur van tenminste een jaar.’’

Dat zegt Joris van Berkel van de website horecagroningen.nl. Hij sprak meerdere horecaondernemers die hun beklag deden over het bezoek van de zender.

Licentie

De controles van Fox richten zich op cafés die met affiches aankondigen de wedstrijd morgenavond live in hun bedrijf te laten zien en geen licentie hebben. Op de uitzendingen rusten auteursrechten. Wettelijk is het niet toegestaan zonder licentie uitzendingen te vertonen in openbare gelegenheden zoals cafés. Naast een abonnement is een licentie van Fox Sports Zakelijk nodig. Fox Sports Zakelijk kost 104,90 euro per maand.

Een woordvoerder van de Fox Sports zegt zich voor te kunnen stellen dat de boodschap streng overkomt, maar stelt dat zijn bedrijf geen andere optie heeft dan in actie te komen.

Koningsdag

,,Na Koningsdag liep het opeens storm met klachten van ondernemers die al jaren netjes betalen en nu opeens zien dat de buurman hier op in springt. Er was zelfs iemand die een soort openluchttheater aan het inrichten was. Daarom hebben we afgelopen week een extra controleur naar Groningen gestuurd", legt de woordvoerder uit.

,,Die vertegenwoordiger gaat van deur tot deur. Bij elke controle kan een ondernemer met hem een licentie afsluiten. Wil die dat niet, even goede vrienden, maar dan mag je de beelden van de wedstrijd ook niet tonen. Iedereen moet zich er van bewust zijn dat hier een afdracht aan vast zit. We zullen tijdens de finale met mystery guests controleren of iedereen zich aan de regels houdt. Als dat niet het geval is, dan volgt een rekening en misschien een deurwaarder."

Boetes

Hans Singelenberg, regiomanager van Koninklijke Horeca Nederland in de provincie Groningen, heeft zijn leden in stad en provincie eerder al attent gemaakt op de controleurs van Fox Sports. ,,Fox Sport biedt geen licentie voor één enkele wedstrijd of een maand, maar voor een heel jaar,’’ schrijft hij.

Leden van Horeca Nederland krijgen korting, maar het maandbedrag is dan nog altijd 90 euro. De regiomanager wijst de leden er ook op dat ze bij een overtreding boetes kunnen krijgen die variëren van 1500 tot 5000 euro.

Het feit dat Fox Sports de bekerfinale via het zogeheten open kanaal uitzendt ontslaat de ondernemers niet van de verplichting tot een abonnement en zakelijke licentie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.