Gelukstranen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is leeg. De spaarzame gasten op het eiland behoren grotendeels tot het seniore deel van onze samenleving. Tegen de avond is de gelagkamer van het roemruchte Hotel Van der Werff he-le-maal leeg, terwijl er tegenover in Graaf Bernstorff slechts vier gasten aanschuiven voor het diner. Ook elders is rust troef.

Prima tijd om aan te schuiven bij een restaurant dat al geruime tijd op ons verlanglijstje staat. Ambrosijn aan de Langestreek heeft de roep dat er mooi gekookt wordt, met eerlijke ingrediënten. Nu doet Ambrosijn niet per se aan streekproducten: die zijn op Schier vrij schaars. Het Friese land, 'de wal' zoals de eilanders zeggen, biedt daarentegen mooi spul.

Het interieur van Ambrosijn is een mengeling van modern en retro. Op een hip-ouderwetse tegelvloer staat meubilair in jarenzeventigbruin. Ondanks andere bruintinten wordt het nergens te donker. De keuken is open en de vrouwelijke chef en haar beide assistenten werken rustig en geconcentreerd. De bediening is opgewekt en vriendelijk, ter zake kundig en meedenkend. Zo moet je er meer hebben. Bij een mooi aperitief, een verrassende Italiaanse Aperol spritz (de Campari-achtige likeur met prosecco; €5,50), bekijken we de menukaart. Ambrosijn biedt een verrassingsmenu vanaf €36,50 (drie gangen). Maar je kunt natuurlijk ook à la carte eten, waarbij standaardprijzen worden gerekend voor voor- (€13,50), tussen- (€14,50), hoofd- (€22,50) en nagerecht (€13,50).

Zandstra begint met een marbré van gemarineerde zalm en huisgerookte rivierkreeftjes met een vinaigrette van radijs en mierikswortelcrème. De 'gemarmerde' schijf vis is goed van consistentie, maar te koud. "Dan geeft hij minder smaak." De vinaigrette en de crème doen precies wat ze moeten doen: ze omarmen het geheel met smaak.

Hermus tart het geluk met tartaar van Friese bonte koe met kappertjes, olijvencompote en een scharreleitje van boer Peter. Daarmee gaat een chef nog wel eens de mist in. Maar hier treft hij een kunststukje van zalvige, zacht smakende tartaar met opkikkerende kappertjes, smakelijke olijven (als tapenade) en een wafel van gebakken parmezaanse kaas. Het eitje van boer Peter van achter de dijk had iets vloeiender gemogen, dan was het af.

Als tussengerecht kiezen we beiden gamba's uit de oven met gebakken witlof en een jus van gedroogde peper. De gamba's zijn perfect gegaard, de witlof is uit zijn bitterheid gekaramelliseerd en de mild-pittige jus is een feest om in te dopen.

Zandstra vervolgt met een flensje gevuld met spinazie, noten en paddenstoelen, gegratineerd met geitenkaas en met een jus van knolselderij. "Ze schijnen hier ook mooi vegetarisch te koken." Dat is een understatement: de smaken buitelen over elkaar heen en ook de texturen vormen een avontuur voor de tong. Samengevat: "Heerlijk, aards en gevarieerd." En de geitenkaas is nog mooi zacht ook, in plaats van korrelig zoals gebruikelijk.

Hermus gaat vissen met op de huid gebakken kabeljauw met romige prei en laurierjus. Boterzachte kabeljauw, liefdevol omringd door wat aardappelpuree, zachtjes gestoofde prei en enkele andere groenten waaronder peen, en geaaid door een fantastische jus. "Mag ik zachtjes huilen?" Als om zijn gelukstranen te verbergen duikt hij in zijn glas sancerre van Les Godons, een witte wijn die de hele avond schraagt (fles à €32,50).

Of we nog een nagerecht wensen? Nou, wat denkt u! Voordat we die geserveerd krijgen, komt nog een dessert-amuse in de vorm van een champagnegranité. Een tikje te ijzig, naar ons dunkt. Maar al snel laten we de reserves weer varen. De omschrijving van Hermus' zachte chocoladetaart met gemarineerde ananas en bananensorbet doet nauwelijks recht aan het smakenfeestje op het bord.

Voor Zandstra is zijn warm flensje met een compote van seizoensfruit bereid in jasmijnthee en tonkabonenijs – zijn tweede flens van de avond – ook bepaald geen misser. Al is de banaan in seizoensfruit misplaatst. Het ijs daarentegen is gemaakt van eilander koemelk en met tonkabonenpasta tot een 'redelijk sensationeel' dessert gemengd. "Heerlijk vettig, met een vage herinnering aan macademianoten. Gelukkig heeft Ambrosijn hier 's zomers ook een ijssalon. Alleen daarom al moet je naar Schier."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.