Groningen haalt de beker op

Achthonderd Groningenfans wachten in Farmsum op een plekje in de bus. De zon schijnt en de eerste biertjes gaan open. Het is zondagochtend 11 uur en ‘matchday’: FC Groningen speelt de bekerfinale tegen PEC Zwolle.

In totaal bezochten 18.000 Groningenfans zondagavond de bekerfinale in De Kuip in Rotterdam. Voor Groningen de eerste bekerfinale in 26 jaar. ,,Groningen is de laatste jaren niet echt een cupfighter geweest’’, merkte Ron Jans al op. De vroegere Groningentrainer werkt nu voor rivaal PEC.

Bus 7 vertrekt iets na twaalven uit Farmsum. Als ze winnen laat ik de beker tatoeëren.’’ Tommy (24) uit Appingedam kijkt eens naar zijn armen vol tatoeages. Er kan nog wel eentje bij. Het is de eerste uitwedstrijd voor de Damster. ,,Geweldig. Echt geweldig.’’Hiltjo Ten Have, een paar meter verderop, is vaker meegegaan. Hij was er bij toen Groningen in 1989 met 4-1 verloor van PSV. ,,Dat ging toen wel heel anders dan nu. Je regelde gewoon zelf een busje.’’ De verwachtingen? ,,We maken nu tegen PEC veel meer kans dan toen.’’

En dan komt De Kuip in zicht. De supporters legen hun blikjes bier en stappen de bus uit. 18.000 fans verzamelen voor het stadion.

De Kuip

De wedstrijd

‘Ik ben een Zwollenaar’, het lijflied van PEC Zwolle, wordt hard verstoord door gefluit van de Groningers. De wedstrijd is nog niet begonnen en het Groningenpubliek overstemt de Zwollefans met gemak.

Het is rust. Rob (21) uit Termunten staat met zijn vrienden in vak CC. Hij zat ook in Bus 7, net als een groot deel van WEO 3. Elk jaar gaat het team naar Amsterdam om Ajax - FC Groningen te bekijken. Zo'n bekerfinale is dan ook extra speciaal. Hoe het tot nu toe gaat? ,,De eerste vijf minuten waren wel spannend, maar er kan wel wat bij.’’De Kuip trilt. De wedstrijd is 63 minuten bezig en Albert Rusnák scoort de 0-1. De vakken met Groningenfans ontploffen. Iets meer dan tien minuten later scoort de Slowaak nog een keer: twee nul. Niet veel later fluit scheidsrechter Richard Liesveld af. Groningen wint voor het eerst in de geschiedenis een prijs: de KNVB-beker. En terwijl de spelers van Groningen worden gehuldigd, verlaat het Zwolle-publiek De Kuip.

Terug naar Groningen

,,Dit had ik niet verwacht toen ik vanochtend van huis wegging’’, bekent Jeroen Manning (39) uit Appingedam. Hij kijkt uit naar het vervolg: Groningen mag nu drie Europese wedstrijden spelen en die staan garant voor leuke voetbaltripjes.

Hij staat voor Bus 7 die steeds voller stroomt. De sfeer is opperbest en Tommy weet waar de tatoeage moet komen: ,,Op mijn kuit’’. Ondertussen staan er nog tientallen bussen voor in de rij die eerst weg moeten. Als de bus begint te rijden is het kwart over tien.

In een grote colonne rijdt Bus 7 richting het noorden. Politiemotoren bij de opritten, zodat de stoet niet doorbroken wordt. Voorin wordt het stiller en stiller. Tommy hangt wat loom in zijn stoel. Achter in de bus heeft men nog wel energie maar tegen de tijd dat de bus de provincie Groningen binnenrijdt, is het ook achterin stil.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.