Hans Alders leidt wederopbouw bevingsgebied

Hans Alders wordt Nationaal Coördinator Groningen. Hij wordt verantwoordelijk voor de grootscheepse operatie die nodig is om de veiligheid en leefbaarheid in het aardbevingsgebied te vergroten.

Hans Alders wordt Nationaal Coördinator Groningen. Hij wordt verantwoordelijk voor de grootscheepse operatie die nodig is om de veiligheid en leefbaarheid in het aardbevingsgebied te vergroten.

Dat heeft de ministerraad vrijdag op voordracht van minister Henk Kamp van Economische Zaken besloten.

De benoeming gaat in per 1 juni 2015. Alders, die van 1996 tot 2007 commissaris van de Koningin was in Groningen, is voor vijf jaar benoemd. Daarvoor was hij minister van VROM en Tweede Kamerlid.

Vijfjarenplan

Alders staat met ondersteuning van Rijk, provincie en gemeenten voor de opgave om in samenwerking met de NAM en het Centrum Veilig Wonen in Groningen 152.000 woningen en 18.000 andere panden 'aardbevingsproof' te maken. Voor het einde van dit jaar komt hij met een vijfjarenplan. Bij het maken van dit plan wil hij de inwoners via lokale adviesgroepen nauw betrekken.

Vanwege zijn nieuwe baan legt Alders het voorzitterschap van Energie Nederland en ander aan energie gerelateerde functies neer. Ook is hij na 31 mei geen lid meer van de Raad van Toezicht van de RUG en voorzitter van de RvT van het Groninger Forum.

Alders is met instemming van de provincie Groningen en de 12 gemeenten in het aardbevingsgebied benoemd.

Overheidsdienst Groningen

De Overheidsdienst Groningen waar Alders leiding aan geeft, bestaat uit ongeveer 100 medewerkers. Zij gaan in zowel Groningen als Den Haag aan de slag. De overheidsdienst moet ervoor zorgen dat zaken als tijdelijke huisvesting bij het versterken van woningen en vergoedingsregelingen goed worden georganiseerd.

Ook komt de overheidsdienst op korte termijn met een voorstel voor de onafhankelijke bemiddeling bij geschillen.

Alders: ,,Bij veel Groningers is sprake van gevoelens van onzekerheid en onveiligheid. Overheidszorg is nodig ter bescherming van lijf en goed van de inwoners van het gebied. Doordat verschillende overheden in een dienst gaan samenwerken kunnen de problemen in Groningen sneller en beter worden opgelost.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.