Hulde voor redders scootmobielrijder

Een paar keer kreeg de Dick de Jager (72) uit Bedum het vrijdagmiddag te kwaad. Eerst in de hal en later de raadszaal van het Bedumer gemeentehuis moest hij zijn zakdoek tevoorschijn halen om een traantje weg te pinken. Dat was nadat hij in oog in oog kwam te staan met de twee personen aan wie hij zijn leven heeft te danken.

Op 26 augustus vorig jaar reed hij op zijn scootmobiel op de Wolddijk toen hij te water raakte. In de buurt van de spoorwegovergang was hij onwel geworden, waardoor hij de macht over het stuur verloor en zijn voertuig begon te zigzaggen. Een ploeg medewerkers van BAM Infratechniek verrichtte die middag werkzaamheden aan het spoor. Twee mannen waren getuige van het voorval en spoedden zich onmiddellijk naar de onfortuinlijke Bedumer in de sloot.

Jan Smidt uit Sleen (69) ging als eerste te water. Al gauw kreeg hij hulp van collega Pieter Stokvis (25) uit het Overijsselse Den Ham. De twee zagen hoe de scootmobiel bovenop het slachtoffer lag. Ze slaagden erin het hoofd van De Jager die nog steeds buiten bewustzijn was, boven water te houden om hem vervolgens uit het voertuig te bevrijden. Een toevallig passerende vrachtwagenchauffeur zorgde ervoor dat de scootmobiel uit de sloot werd getakeld.

Het redderduo werd gistermiddag op het gemeentehuis lovend toegesproken door burgemeester Henk. Behalve bloemen en een VVV-bon overhandigde Bakker aan de beide redders een oorkonde die is toegekend door de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen in Amsterdam. De plechtigheid emotioneerde het slachtoffer nogal. ,,Door wat hier vanmiddag gebeurt, besef ik dat het voorval in augustus heel anders had kunnen aflopen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.