'Ik werk met hamer en beitel'

Roelie Woudwijk en haar vriend Jelle Wierda volgden beiden een bouwopleiding. Wierda werkt al 23 jaar als onderhoudstimmerman. Roelie wilde de bouw in, maar rugklachten verhinderden dat. Nu is ze beeldhouwster.

Roelie Woudwijk (31), Opeinde

Opleiding: opleiding mode en kleding, verkorte opleiding bouwkunde, twee jaar

Eerste betaalde baan: horecamedewerker

Huidige baan: beeldhouwster, sinds 1999 en freelance graveerder

'Kun je ook knutselaar worden?'', vroeg Roelie aan haar vader toen ze een jaar of vier was. ''Kunstenaars zoals mijn vader (de beelhouwer Anne Woudwijk, red.) deden maar een ding. Ik wilde van alles wat. Maar zeker iets creatiefs.'' Op haar veertiende had ze haar eerste expositie van levensgrote apen, gemaakt van kunstbont. "De handen en voeten waren van klei. Die lagen bij mijn moeder in de oven."

Ze timmerde voor deze grote, gewilde objecten zelf circuswagens. Woudwijk wilde iets anders dan anders. "Het stoere van de bouw leek me leuk.'' De bouwopleiding beviel goed. ''Ik zat er als enige meisje in de klas en liep stage bij een timmerfabriek."

Rugklachten verhinderden echter dat ze als bouwvakker aan de slag kon. "Toen ik een boek over beeldhouwen las, leek me dat ineens erg leuk. Mijn vader gaf me een uurtje les, toen wilde ik zelf aan de slag."

Ze werkt veel met Belgisch graniet. "Het echte beeldhouwen is ambachtelijk werk. Ik werk met hamer en beitel." In Drachten staan diverse monumenten van haar, zoals dat tegen zinloos geweld (een gesloten boek) en een oorlogsmonument voor de gedeporteerde Drachtster zigeuners. Daarnaast graveert ze grafstenen bij steenhouwerijen in het hele land. "Dat is iets lichter werk. Want vijf dagen hakken lukt niet."

Als ze langs haar monumenten rijdt denk ze: "Daar staat iets van mij. Dat geeft een vertrouwd gevoel." Een bekende vader heeft twee kanten. "De instap is wat makkelijker, maar mensen verwachten wel iets van je. Je moet direct iets goeds afleveren. Maar dat is ook de uitdaging."

'WE DOEN GEEN SERIEWERK'

Jelle Wierda (44), Opeinde

Opleiding: lts timmeren (vier jaar), tweejarige opleiding streekschool bouwkunde

Eerste baan: bouwvakker bij aannemer

Huidige baan: onderhoudstimmerman bij bouwonderneming De Wal in Drachten

Hij werkt graag met zijn handen. Na de lagere school lag het voor de hand dat Jellie Wierda naar de lts ging. "Ik koos voor de opleiding timmeren. Elektro leek me niks en mijn vader zei: 'Schilders zitten 's winters vaak thuis'. Dat vond ik evenmin aantrekkelijk."

Bijna 23 jaar werkt hij bij zijn huidige baas. "En elke dag ga ik nog steeds met plezier naar mijn werk." Wierda voert onderhoud uit aan ramen en deuren, vervangt kozijnen, maakt dakkapellen. Dit alles alleen bij particulieren en al die jaren in Drachten. "Als het nodig is leg ik ook een nieuwe riolering aan of metsel ik. Het leuke is dat we geen seriewerk doen."

Hij werkt met een vaste collega. Die werkt al 28 jaar bij De Wal. "We zijn helemaal op elkaar ingespeeld." Hij kan mensen die met hun handen willen werken, een baan in de bouw aanraden. "Je bent bijna altijd buiten en het werk is afwisselend. Je moet wel met mensen kunnen omgaan en niet slordig zijn."

Elke dag werkt hij bij andere klanten. "Ik moet er niet aan denken om elke dag op kantoor te zitten en tegen dezelfde hoofden te moeten aankijken. Als ik drie dagen ergens ben, verveel ik me."

Bouwonderneming De Wal heeft nog flink wat werk. "We mogen niet klagen. Maar we leveren ook kwaliteit en dan hou je vaste klanten."

Hij is secuur. "Dat kan ook, want mijn baas jaagt niet achter ons aan. We willen geen klachten van klanten. Je ziet trouwens dat mensen tegenwoordig minder snel een grotere woning kopen. Ze laten liever een kleine aanbouw aan hun huis zetten. Ook dat levert ons werk op."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.