Intercity blijft stoptrein in het Noorden

Haren, Beilen, Hoogeveen en Meppel houden voorlopig een halte van de Schipholtrein. Dat zegt NS-woordvoerder Corien Koetsier.

De NS legt zich hiermee neer bij de wens van de Tweede Kamer om het intercitystation Hoogeveen te handhaven. De intercitystatus is in het geding door het NS-plan voor een extra trein tussen Groningen en Zwolle. Dat is nu ook van de baan. Waarschijnlijk blijft de huidige situatie in stand tot de opening van de Hanzelijn in 2013.

NS wil nu al vier treinen laten rijden: twee 'echte' intercity's, zoals de huidige trein van Groningen en Assen naar Den Haag die niet op tussenliggende stations stopt, en twee stoptreinen. Het aantal reizigers in Hoogeveen is volgens NS te klein voor vier treinen.

Hoogeveen gelooft NS niet en voert campagne tegen het plan. Hoewel een nieuw onderzoek de cijfers van NS bevestigde, koos de Tweede Kamer partij voor Hoogeveen. Een meerderheid steunde de lobby dinsdagavond nog steeds en daarmee is voor NS de kous af. “Wij willen politiek draagvlak”, aldus Koetsier.

De provincies Groningen en Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) zijn erg teleurgesteld en geven de moed nog niet op. “We blijven vechten voor uitbreiding van de spoorlijn”, zegt de Groninger gedeputeerde Marc Jager mede namens de provincie Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord Nederland.

Een kwartiersdienst en snellere intercity's zijn noodzakelijk om in Groningen een goede overstap op de vijf regionale spoorlijnen te creëren. Jager is boos dat de Tweede Kamer dit negeert en alleen naar Hoogeveen kijkt. “Wij hebben alle respect voor de lokale belangen van Hoogeveen, maar als het niet kan, houdt het op. We kunnen met de extra trein grote verbeteringen realiseren waar vele duizenden reizigers van profiteren. Daar staan 200 mensen tegenover die een keer extra moeten overstappen. Hoogeveen gelooft de cijfers niet, maar het is de afweging die je moet maken.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.