Jan Uitham voor altijd schaatser met gouden randje

Hij vond alle aandacht bijna wat te veel van het goede. "Ik leef boven mijn stand", zei de Groninger schaatslegende Jan Uitham (88), toen hij zaterdagmiddag in Winsum werd gehuldigd. "Vroeger was ik een crack, nu ben ik krak." Waarmee Uitham de lachers weer op zijn hand had.

Aanleiding voor het huldigen van Uitham was dat het zaterdagmiddag om exact 13.11 uur vijftig jaar geleden was dat hij als eerste de finish bereikte van de Noorderrondrit in Winsum. Acht dagen daarvoor, het mag inmiddels bekend worden verondersteld, werd Uitham tweede achter Reinier Paping in de Elfstedentocht van 1963.

Jan Uitham was met de commissaris van de Koningin van Groningen, Max van den Berg, met de door Arriva naar hem vernoemde trein van Groningen naar Winsum gereisd. Daar stond loco-burgemeester Wiebe Zorge van Winsum klaar met een koets klaar die het gezelschap naar De Boog bracht. De brug in het historisch centrum van Winsum en destijds de finish van de Noorderrondrit bracht.

Sprekers kwamen superlatieven tekort om de kwaliteiten van Jan Uitham, met een typerende schaatsdrup aan zijn neus en inmiddels topzwaar door een enorme lauwerkrans om zijn schouders, te prijzen. "Een meer dan aimabel mens, de crack van alle cracks, icoon van de provincie Groningen." Commissaris Van den Berg kwalificeerde Uitham als 'een echte bikkel' en 'een symbool voor de sport in de provincie Groningen'.

Om elf minuten over een mocht Jan Uitham de plaquette aan de Boog onthullen. Een schaatsende figuur voorzien van een gouden randje. Ontworpen en uit gekleurd aluminium gemaakt door kunstenaar Martin Horneman, waarmee de eeuwige roem van Jan Uitham in Winsum is bezegeld.

Geen wonder dat Jan Uitham zich, ondanks de beschermende arm van Van den Berg om zijn schouders, wiens aanwezigheid hij overigens 'een enorme eer' noemde, wat ongemakkelijk begon te voelen. "Op zo'n moment vragen ze altijd aan je: wat ging er door je heen? Als ik daarover begin staan we hier over twee uur nog. Ik weet nog wat ik dacht toen ik in Winsum over de finish ging: nu ben ik toch eerste."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.