Jan van der Kooi - Burgum

Veel mensen hebben thuis een favoriete plek. Waar het goed toeven, aangenaam mijmeren, ontspannen werken of lekker musiceren is. Waar de creativiteit bruist, de zinnen tot rust komen of de kinderen spelen. Lezers nemen ons mee naar het hart van hun huis.

"Dit huis is een enorme inspiratiebron", zegt Jan der Kooi tijdens een korte rondleiding. De kunstschilder laat meteen het bewijs zien: schilderijen met fraaie doorkijkjes en verstilde plekjes in en rond het uit 1924 stammende huis als decor. "Alles wat je ziet is nog net zo als in 1924, behalve de keuken en de badkamer. Maar die zijn gerenoveerde in dezelfde stijl van de Amsterdamse School. Moest ook wel, want het is een rijksmonument." De Groninger (Bedum) en zijn vrouw Karin kochten de karakteristieke notariswoning in 1993. Ze woonden – toen nog met hun kinderen – in Drachten en zochten meer ruimte. Dat ze die vonden is overduidelijk en niet alleen binnen: rond de woning hebben ze 3500 vierkante meter grond, inclusief boomgaard en een verwilderd stuk bos. "We hebben hier 35 soorten vogels gespot." En dat midden Burgum.

Tot 1990 zetelden er notarissen, daarna was er nog enkele jaren een makelaardij gevestigd. "In de Tweede Wereldoorlog zat de Duitse Ortskommandant hier. En weet je wat het mooie is? Hiernaast woonde de leider van het verzet in deze streek, maar dat kwam pas na de oorlog uit." Het vroegere kantoorgedeelte van de notaris is nu in gebruik bij Jan. De ruimte van de balie en de kantoorklerken fungeert als atelier, de kamer van de notaris is zijn ontvangstruimte. Dit is het hart van zijn huis voor de schilder van stillevens, naakten, landschappen en (zelf)portretten. Vooral als het zonlicht in de tweede helft van de middag door de ruim 85 jaar oude ramen schijnt is het een aangename plek. Van der Kooi bladert enthousiast in catalogi om te laten zien hoe hij het gefilterde spectrum van elektromagnetische straling van de 'gele dwerg' op het doek verbeeldt. "Het is gewoon een heerlijke plek in een heerlijk huis. En dat laat ik ook graag andere mensen ervaren."

Wilt u ook in Hart van mijn Huis? Mail – met foto – naar redactie@wonenenco.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.