'Je was een mooi eind van de wereld, Bert'

Rieks Benjamins buigt zijn armen en houdt denkbeeldig opnieuw een 2-jarig jochie vast, dat hij net uit het water heeft gered. De 76-jarige Coevordenaar schudt vervolgens het hoofd en laat zijn armen zakken. Moedeloos haast. Benjamins is donderdagmiddag even 51 jaar terug in de tijd. ,,Je was een mooi eind van de wereld, Bert'', zegt hij tegen Bert Hoogenberg, de man die hij een halve eeuw geleden met gevaar voor eigen leven van de verdrinkingsdood redde.

Voor die actie krijgt hij 51 jaar na dato alsnog erkenning. In de vorm van de bronzen legpenning van de stichting Carnegie Heldenfonds, die de Coevorder burgemeester Bert Bouwmeester aan hem uitreikt.

Redder in nood

In 1964 ontsnapt de toen 2-jarige Bert even aan de aandacht van zijn moeder. Hij loopt richting de beek Drostendiep en valt in het water. Zijn moeder ontdekt al snel dat haar zoon de benen heeft genomen. Ze rent naar buurman Rieks Benjamins, die toevallig overdag even thuis is. Benjamins bedenkt zich geen moment en gaat richting het water. Zijn voorgevoel is juist, want daarin drijft Bert. Op zijn buik. Benjamins springt de beek in en slaagt erin het kereltje op de kant te krijgen. ,,Dat komt niet goed, dacht ik meteen. Er zat haast geen leven meer in.''

Geluk bij een ongeluk is dat Benjamins de enige in de straat is met een auto. In vliegende vaart brengt hij de drenkeling naar het ziekenhuis in Coevorden, waar een heel team klaarstaat om hem te reanimeren. Het jochie moet vechten voor zijn leven, maar na een lange week mag hij naar huis.

,,Een geweldig moment''

Benjamins verhuist een jaar na het voorval, dat in huize Hoogenberg haast nooit meer ter sprake komt. ,,Natuurlijk wist ik er later wel van. Het was een triest verhaal, dat min of meer in doofpot kwam'', zegt Hoogenberg.

Nooit heeft hij de kans zijn redder te bedanken, want ze zijn elkaar uit het oog verloren. Totdat Benjamins zich eind vorig jaar meldt bij de oogarts in Coevorden, waar de vrouw van Bert Hoogenberg werkt als assistente. Al snel valt het kwartje, waarna het weerzien wordt gevierd met bloemen en gebak. ,,Een geweldig moment'', zegt Hoogenberg.

Het mag dan 51 jaar geleden zijn, iedereen glimt donderdagmiddag van trots bij de uitreiking van de penning.

Op de foto rechts Rieks Benjamins, met in zijn handen de bronzen legpenning van de stichting Carnegie Heldenfonds die hij uit handen van burgemeester Bert Bouwmeester heeft gekregen. Links Bert Hoogenberg, die zijn leven heeft te danken aan Benjamins.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.