Klompen, broccoli en GAS: wie is Driekus Vierkant?

Klompen, broccoli en GAS: wie is Driekus Vierkant?

Klompen, broccoli en GAS: wie is Driekus Vierkant?

Driekus Vierkant is de drijvende kracht achter het manifest GAS. Ga Anders Stemmen. Het manifest richt zich tegen de gaswinning, maar vooral tegen het calimerogevoel van veel Groningers. Wie is Driekus Vierkant eigenlijk?

Driekus Vierkant is de plaag van menig politicus en grote instelling in de stad. Hij twittert zich een slag in de rondte, houdt van klompen en parodie-accounts. Hij haat broccoli. En hij heeft een warm kloppend hart voor de Groningse zaak.

De strekking van GAS is eigenlijk dat Groningen gas terug moet nemen. Letterlijk. GAS vindt dat de aardgasbaten van de afgelopen 50 jaar terug moeten naar Groningen. Van dat geld wil Driekus een ideale Groningse staat stichten waar het sociale vangnet geen hangmat is en wordt zo'n beetje alles verzelfstandigd wat er te verzelfstandigen valt. Wie Driekus volgt, komt het bekend voor: tikje rechts van het midden, maar dat de VVD-ideologie ervan af druipt, nou nee.

Driekus

Maar wie is Driekus eigenlijk? ,,Ik weet dat er verschillende mensen achter zitten,'' zegt Paul M. Smit. De bloggende voorzitter van de PvdA in Groningen heeft net een tekst gepubliceerd over GAS. ,,Maar wie het zijn? Je hoort wel eens wat.''

Op de website die aan het Twitteraccount van Driekus hangt, omschrijft Driekus zichzelf onder meer als de ‘Multatuli van Kiel Windeweer'. Inderdaad, niet een enkele persoon, maar een collectief. Een tikje dwars collectief. Zo geeft Driekus op de site onder het kopje Flitsflikken advies over hoe je een agent het bloed onder de nagels weg kan treiteren bij een algemene verkeerscontrole. Parodie, maar dan wel serieus onderbouwd.

Ook legt Driekus op de site bloot hoe een instelling als Lifelines in elkaar zit, om vervolgens tot de conclusie te komen dat Lifelines geld verdient aan gegevens die Groningers afstaan in dit enorme project.

Manier

De manier waarop is bijzonder: journalistiek onderbouwd (hoewel zonder wederhoor), maar als je het leest, lijkt het of er een stand-upper aan het woord is.

Ook opmerkelijk: de auteur van het stuk weet zijn weg te vinden in de diepste krochten van het internet. Het doet in de verte denken aan een onderzoek dat nieuwe mediaspecialist Ritzo ten Cate deed naar de Project X-rellen in Haren. Maar als we bij hem een terugbelverzoek doen, komt er al snel een sms binnen van Ten Cate: ,,Kijk in de spiegel, want ook jij bent een Driekus.''

Motto

Dat is inderdaad het motto van Driekus. Iedereen kan een Driekus zijn: een beetje dwars, kritisch, maar wel met een goed humeur en wars van het calimerogevoel dat aan veel Groningers kleeft. Calimerogevoel. Dat woord komt ook voor in het manifest GAS. En het valt ook in een interview dat de succesvolle Goningse internetondernemer Stef van der Ziel recent had met Dagblad van het Noorden naar aanleiding van de aardbevingsapp waar hij de Groningers aan wil helpen. Zou hij...

,,Nee, ik weet wel wie het zijn, maar ik ben het niet'', haast Van der Ziel zich te verklaren. Alweer een dood spoor. We besluiten Driekus op Twitter een DM te sturen. Of hij wil terugbellen. De reactie per ommegaande: ,,Moehaha. Iedereen is een Driekus, dus maak er maar iets autobiografisch van. Drie kusjes.''

Even later twittert Driekus: ''Mannen in de DM, ze willen allemaal maar een ding.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Archief
menu