Landschap startups breder in Drenthe

Young Business Award moet Emmen en omgeving aan startups en ondernemersbloed helpen. Dat lukt aardig.

Bij startups heb je een beeld van jonge druistige en puistige ondernemers. Maar bij de Young Business Award (YBA) in Emmen werd de seniore Harry de Jonge met zijn Bioboxx winnaar.

Een merkwaardige uitkomst? Welnee, het vertelt wellicht dat ook oudere ondernemers in het spoor van hun jonge voorbeelden steeds meer de kansen zien die deze snelle tijd biedt. Startup Weekend Groningen had bovendien een paar maanden geleden met Assist Autism ook al een winnaar met een bovengemiddelde leeftijd.

Starters in Drenthe

Het landschap van de startups lijkt zich te verbreden en dat is een mooie ontwikkeling. YBA haakt daar in optimale zin bij aan, want in vergelijking met de start vorig jaar lijkt deze club de startersdynamiek in de Zuidoost-Drentse regio aangewakkerd te hebben.

Het gaat bij de YBA niet om de finalisten, het gaat om het startersklimaat in de Zuidoost-Drentse regio. Het is natuurlijk mooi dat er zich uit de omgeving ambitieuze en schaalbare bedrijfjes met goeie plannen presenteerden. Naast Bioboxx waren dat in elk geval Lounge13 en Thuiszorgvinden.nl.

Maar veel belangrijker voor Emmen en omgeving is dat de wedstrijd in totaal 26 inschrijvingen telde en de zaal in het FC Emmen-stadion tot de nok toe gevuld was met geïnteresseerden. Het startersavontuur leeft al veel meer dan een jaar geleden en dat is precies wat de jonge ondernemers achter de Young Business Award, die gesteund worden door het ondernemersvriendelijke FC Emmen, willen bereiken.

Geen zekerheden

Bioboxx is een prima winnaar die de komende jaren wellicht veel van zich laat horen. Wellicht. Want in ondernemersland zijn er geen zekerheden en zeker bij bedrijven met kans op exponentiële groei – en dat is Bioboxx – is de kans van het lid op de neus altijd aanwezig.

Veel startups halen de eindstreep niet en dat hangt soms van toevalligheden af. Winnaar Harry de Jonge vertelde na afloop bijvoorbeeld: ,,De Bioboxx is in 2006 al bedacht, maar toen was de tijd er niet rijp voor.'' Iedereen wil tegenwoordig groen en duurzaam en dus is Bioboxx nu wel kansrijk.

Een prachtige presentatie was er van Thuiszorgvinden.nl, een online-marktplaats voor het vinden van thuiszorg. Er zaten nog wel wat hiaten in het concept en die werden tijdens de finale-avond genadeloos blootgelegd door de kritische jury onder leiding van FC Emmen-directeur Wim Beekman.

Maar hoe kritisch ook, Beekman was enthousiast over de kwaliteit van de deelnemers. ,,Vergeleken met vorig jaar lag alles drie niveaus hoger'', stelde de directeur van FC Emmen. ,,Ik denk dat we hiermee serieus bijdragen aan een beter startersklimaat in onze regio. En daar doen we het voor.''

  • Startups
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.