Leeksters omhelzen elkaar als de FC scoort

Zelden zal er met zulke gespannen gezichten zijn gekeken naar een vertoning op Podium Nienoord in Leek als zondag, tijdens de bekerfinale PEC Zwolle- FC Groningen.

Zelden zal er met zulke gespannen gezichten zijn gekeken naar een vertoning op Podium Nienoord in Leek als zondag, tijdens de bekerfinale PEC Zwolle- FC Groningen.

Terwijl vanuit De Kuip spreekkoren en liederen klinken en bij elke aanval luid gejuich klinkt, blijft het publiek in Leek kalmpjes naar het grote scherm staren. Als er gevaar voor Groningen dreigt, klinkt hooguit een ‘hooo', als de FC het PEC moeilijk maakt, wordt hier en daar geklapt.

Gemiezer

Gestaag daalt de motregen neer op de hoofden. Er is een man of vierhonderd naar Podium Nienoord gekomen, schat organisator Sikko Cazemier. ,,Jammer dat de zon niet schijnt, want dan komen ook niet-voetballiefhebbers hierheen, gewoon voor de gezelligheid'', stelt hij vast.

Hij maakt fors verlies op het evenement, wat met een mooie horeca-omzet nog beperkt had kunnen worden. ,,Soms verlies je wat, dat hoort erbij.'' Pas in de rust zorgt een groepje van groene sjaals en bier voorziene jongens voor sfeer met tekstloze liederen. Ze scanderen: ‘Boere, boere!'

Temperament

Maar als het eerste doelpunt is gevallen, laten de Leeksters zien dat ze wel over temperament beschikken. En bij 2-0 gaan ze uit hun dak. Onbekenden omhelzen elkaar en het bier vliegt uit de plastic glazen.

,,Prachtige wedstrijd'', prijst burgemeester Berend Hoekstra na afloop. Hij is blij met het initiatief van Cazemier. ,,Hij stuurde twee weken geleden een mailtje om hier een vergunning voor te vragen en toen heb ik gezegd: ‘Als jij hiervoor je nek uitsteekt, dan moet die vergunning er komen.' Dat levert natuurlijk wel gezeur op van mensen die zullen zeggen: ‘Wij moeten minstens zes weken wachten op een vergunning', maar dat is dan maar zo.''

Foto: Geert Job Sevink

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.