Moordenaar al jaren verslaafd in gevangenis

De nu 44-jarige Henk S. uit Veendam die op 30 april 1997 de Groningse studente Anne de Ruij-ter de Wildt (18) om het leven bracht, is na ruim 15 jaar in detentie nog altijd ernstig verslaafd aan drugs.

De nu 44-jarige Henk S. uit Veendam die op 30 april 1997 de Groningse studente Anne de Ruij-ter de Wildt (18) om het leven bracht, is na ruim 15 jaar in detentie nog altijd ernstig verslaafd aan drugs.

Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank in Groningen, die zijn tbs-status met twee jaar heeft verlengd.

Agressief

S. verblijft sinds december vorig jaar in de Van Mesdagkliniek op de afdeling ‘zeer intensieve en specialistische zorg'. Behalve drugsverslaafd, is hij onverminderd agressief en gevaarlijk jegens personeel en medegedetineerden. Hij is betrokken geweest bij diverse geweldsincidenten.

S. werd in 2001 veroordeeld tot 8 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Behalve Anne bracht hij in 1994 in Utrecht Annet van Reen om het leven. Hij werd in 2000 aangehouden (in de gevangenis van Scheveningen) na een DNA-match. Ook toen al was Henk S. drugsverslaafd.

Kliniek

Na detentie belandde hij in 2005 in een tbs-kliniek. Uit het vonnis van de rechtbank blijkt dat alle pogingen hem te behandelen tot nu toe zijn mislukt. Zijn drugsverslaving speelt daarbij een rol.

Voordat hij in de Van Mesdag belandde, zat hij in vier andere klinieken. Mocht ook de Van Mesdag er niet in slagen een behandeling op gang te brengen, dan dreigt een verblijf op een longstay-afdeling, wat in de praktijk levenslang is. Er is al eens een aanvraag gedaan om hem op de longstay te krijgen, maar die werd afgewezen.

Het is geen geheim dat in gevangenissen en klinieken drugs verkrijgbaar zijn. Tijdens rechtszaken doen verdachten daar regelmatig tegenover rechters verslag van. Alles wat buiten te koop is, is ook binnen verkrijgbaar. In het vonnis van de rechtbank wordt alleen gemeld dat S. een tijdje cannabisthee kreeg vanwege pijnbestrijding.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.