NAM: gasveld nog goed voor twee miljard kuub

Door toepassing van stikstofinjectie verwacht de NAM de komende tien tot vijftien jaar nog 2 miljard kuub uit gasveld DeWijk te kunnen halen. Ter illustratie: dat is genoeg om alle Drentse huishoudens zes jaar van energie te voorzien.

Vanaf 2012 zijn verspreid in het gebied nieuwe transportleidingen aangelegd en extra win- en injectieputten geboord. Ook is een luchtscheiding-installatie gebouwd.

De stikstof gaat via een nieuwe leiding naar de zeven bestaande en drie nieuwe putten en wordt zo het gasveld in gepompt naar 500 tot 1200 meter diepte.

De stikstof verspreidt zich vervolgens door het gesteente en duwt het gas als het ware uit de poriën van het zandsteen naar de installatie voor gaswinning. Een gelijksoortige techniek wordt ook toegepast bij olievelden.

De NAM onttrekt de stikstof met een scheidingsinstallatie uit ‘de lucht’. Die bestaat voor 78 procent uit stikstof. Gasunie voegt normaliter stikstof toe aan gas om het geschikt te maken voor huishoudelijk gebruik. Dat is bij het gas uit het De Wijk-veld bijna niet meer nodig.

Deze manier van gaswinning is nieuw in Europa. Indien gasveld De Wijk succesvol wordt ‘leeggehaald’, kan deze techniek ook bij andere velden worden toegepast.

Daardoor kan aanzienlijk meer gas gewonnen worden uit de bestaande gasvelden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.