Nederlander is kampioen vrije tijd

Al drie weken lang zucht het Noorden onder de meivakantie. Is de ene school niet dicht, dan de andere wel; ouders peinzen zich suf hoe ze oppas moeten regelen. Kantoren en werkplaatsen zijn ondertussen half leeg.

,,We gaan ervan uit dat bedrijven en scholen dat in goed overleg met de betrokkenen regelen'', zegt een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO/NCW.

Vrij in april en mei

Sinds 27 april draait het land op een laag pitje. Veel werkenden hadden niet alleen op Koningsdag vrij, maar ook op Bevrijdingsdag. En rond Hemelvaartsdag is het weer bal. Dat heerlijk lange weekend laten weinigen zich ontzeggen.

We kunnen er niet omheen: Nederland heeft volgens Eurostat, het statistisch bureau van de EU, de hoogste arbeidsparticipatie in de EU. Tegelijk telt ons land met afstand het hoogste percentage mensen met een deeltijdbaan in de EU. Ruim 26 procent van de Nederlandse mannen en 77 procent van de vrouwen werkt parttime.

Onderaan

Het gevolg is dat Nederlandse werknemers met gemiddeld 30,6 uur per week van alle Europeanen gemiddeld het minste aantal uren werken.

Het wordt bevestigd door onderzoek van OESO. Met 1.377 aantal werkuren per jaar staat de Nederlandse werknemer onderaan de lijst, die wordt aangevoerd door de Zuid-Koreaan die 2.193 uur per jaar moet zwoegen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.