Nederlanders worden slanker

event af op een obesitascrisis, maar Nederland weet zich daaraan te onttrekken. In tegenstelling tot de andere Europeanen worden Nederlanders slanker in plaats van dikker.

Europa stevent af op een obesitascrisis, maar Nederland weet zich daaraan te onttrekken. In tegenstelling tot de andere Europeanen worden Nederlanders slanker in plaats van dikker.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schetst een zwart toekomstbeeld in een rapport dat vandaag wordt gepubliceerd. In 2030 zullen, als het zo doorgaat, 89 procent van de Ierse mannen en 77 procent van de Griekse mannen te dik zijn. De WHO:spreekt van een ‘overgewichtscrisis van enorme omvang'.

Andere tendens

In Nederland is een andere tendens te zien. Hier worden mensen juist slanker. Het aantal mannen met obesitas slinkt van 10 naar 8 procent. Bij vrouwen daalt het van 13 naar 9 procent, voorspelt de WHO.

Hoe kan dat? Er is volgens Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit, een aantal mogelijke verklaringen. Nederland heeft een relatief slanke bevolking binnen Europa, en dus een goede uitgangspositie. Daarnaast kijkt de WHO bij deze voorspellingen vooral naar de inspanningen die in de strijd tegen obesitas worden gevoerd. “In Nederland zijn we al tien jaar bezig met denkwerk, politiek en lobbywerk.”

Goed op stoom

Nederland, kortom, is goed op stoom. Er is aandacht voor armoede, en er zijn programma's om de gezondheid op scholen te bevorderen en kinderen meer te laten bewegen. Veel andere Europese landen zijn nog lang niet zo ver. De WHO:roept regeringen op ongezond eten te bestrijden en gezonde voeding te stimuleren, door die bijvoorbeeld goedkoper te maken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.