Ola Mafaalani: 'Ik zwijg niet meer'

NNT-leider Ola Mafaalani heeft 3 september het Nederlands Theater Festival in Amsterdam geopend met een indrukwekkende speech. Met vluchtelingen om haar heen uitte ze haar onvrede over het gebrek aan betrokkenheid bij de vluchtelingencrisis, ook - of misschien vooral - in het theater.

Mafaalani, zelf oorspronkelijk uit Syrië en opgegroeid in Duitsland, oogste minutenlang applaus met haar toespraak, die tegelijk ook een voorstelling was. Uiteindelijk staan er die donderdagavond honderd vluchtelingen om haar heen op het toneel van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Kinderen, oude mensen, pubers, moeders met hun baby op de arm.

Die actie leverde Mafaalani ook kritiek op: ze zou vluchtelingen hebben misbruikt om goedkoop te scoren. Zelf wil ze vooral aankaarten dat veel mensen slechts toekijken, ook kunstenaars. Dat kwam naar voren in haar speech.

Als wij kunstenaars niet meer luid of zacht, zingend of fluisterend, schilderend, dansend en vooral glashelder opkomen voor de fundamentele rechten van de mens, houden wij ons niet aan artikel 1 van het wetboek van een kunstenaar: het geweten van de samenleving zijn.

Als de interviewer stelt dat veel Nederlanders bang zijn dat het land te veel vluchtelingen opneemt en vrezen voor islamisering reageert Mafaalani kordaat: ,,Als je iemand ziet verdrinken, red je hem. Pas daarna is het tijd om grote vragen te beantwoorden.''

Lees het hele interview met Ola Mafaalani hier, of klik op het artikel hieronder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.