Oldambt nodigt aardbevingsdeskundige uit

Geoloog Peter van der Gaag (foto) gaat de raad van de gemeente Oldambt binnenkort bijpraten over de gevolgen van gaswinning in Groningen.

Burgemeester Pieter Smit van Oldambt heeft Van der Gaag uitgenodigd vanwege zijn kennis van de Groninger bodem. Hij doet al sinds 1986 onderzoek naar de gevolgen van gaswinning.

,,Ik heb deze man recent gesproken en naar zijn verhaal geluisterd. Ik was er bijzonder van onder de indruk. Ik vind dat wij zoveel mogelijk kennis moeten vergaren over de gevolgen van gaswinning. Dan ook kun je het ministerie en de NAM gerichte vragen stellen.”

Eveneens gecharmeerd is Smit van Waakzaam Woldendorp. Verontruste inwoners van Woldendorp, Termunten, Termunterzijl, Borgsweer, Wagenborgen en Nieuwolda hebben zich in deze club verenigd. Ze willen samen de belangen dienen van inwoners in dit gebied die problemen hebben vanwege de gaswinning.

Recent hebben de Oldambtster dorpen Nieuw-Scheemda en ’t Waar zich ook bij Waakzaam Woldendorp aangesloten. ,,Het is een prima club. Ze zijn goed georganiseerd en beslist geen actiegroep”, zegt Smit. ,,Ik zou mensen uit Oldambt adviseren de website van Waakzaam Woldendorp te bekijken.”

Bij de NAM zijn inmiddels 350 schadegevallen van aardbeving gemeld door inwoners uit Oldambt. Het gaat om de periode 2013, 2014. ,,We zijn sinds de aardbeving in Nieuwolda, met een kracht van 1,9, begin 2013, de schademeldingen gaan bijhouden”, zegt Smit. Smit zegt ook meer te willen weten of het winnen van zout, bodemdaling en dus schade kan veroorzaken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.