'Oorlogspers' Trouw naar Drukkerij Museum Meppel

Het Drukkerij Museum Meppel krijgt woensdag de drukpers waarop dagblad Trouw in de oorlog is gedrukt. ,,Wij zijn ontzettend blij met deze aanwinst”, reageert Jan Schilperoord van het drukkerijmuseum. De Koninklijke Landmacht neemt het transport van de 2000 ton zware machine voor zijn rekening.

Het Drukkerij Museum Meppel krijgt woensdag de drukpers waarop dagblad Trouw in de oorlog is gedrukt. ,,Wij zijn ontzettend blij met deze aanwinst”, reageert Jan Schilperoord van het drukkerijmuseum. De Koninklijke Landmacht neemt het transport van de 2000 kilo zware machine voor zijn rekening.

De verzetskrant Trouw werd erop gedrukt voor de verspreiding van de illegale bladen in het zuiden van Nederland. In het Noorden werd Trouw gedrukt in Meppel. De pers sluit daarom naadloos aan bij de grafische geschiedenis van Meppel. Want uitgerekend in deze stad is de eerste editie van de Oranjebode gedrukt, de naam die spoedig werd gewijzigd in Trouw. De pers stond bij Veenstra en De Vries, een drukkerij die nu deel uitmaakt van Hoekstra Krantendruk Emmeloord. Het prille begin van de verzetskrant Trouw ligt dus in het hart van Meppel.

Vanaf maandag 13 april (de dag waarop Meppel is bevrijd) is de oorlogspers te bezichtigen in het kader van de expositie ‘Druk Pers Vrijheid'. De expositie duurt tot 1 juli. Openingstijden maandag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Foto: Jan Schilperoord

Je kunt deze onderwerpen volgen
Archief