Oppositie Loppersum zet B en W mes op keel

B en W van Loppersum stellen de oppositie niet in staat naar behoren haar controlerende taak uit te oefenen.

Dat is de klacht van de oppositiefracties Loppersum Vooruit, D66/Gemeentebelangen en VVD. De drie partijen eisen inzicht in de financiële consequenties die de invoering van de participatiewetten in het sociale domein per 1 januari hebben gehad voor de gemeente. Meermalen is hier al om gevraagd. Volgens fractievoorzitter Hans Sauerborn van D66/Gemeentebelangen gaven B en W tot nu toe nul op het rekest.

Reden om een verzoek in te dienen bij B en W om ditmaal met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) inzicht te geven in de cijfers. ,,Het college is wettelijk verplicht driemaandelijks te rapporteren aan het ministerie van Sociale Zaken. De cijfers zijn er dus. Dat het ministerie meer weet van Loppersum dan wij als raad is onbestaanbaar.'' Sauerborn noemt het ‘van de zotte' dat de collegepartijen hun toevlucht moeten nemen tot de WOB om te worden geïnformeerd.

Volgens ChristenUnie-wethouder Rudi Slager (financiën) is de informatie domweg op dit moment niet beschikbaar. ,,Wij zij voor deze informatie afhankelijk van de dienstverlenende instanties die bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp, leveren. Omdat de materie nieuw is, staan deze instanties onder druk. Dat vraagt begrip van onze kant. Andersom vraag ik ook van de oppositie nog een paar weken geduld.'' De wethouder belooft de raad nog vóór de zomer te rapporteren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.