Pleidooi voor spoor Emmen-Stadskanaal

"Een logische spoorverbinding." Zo noemt burgemeester Baukje Galama van Stadskanaal het doortrekken van de toekomstige spoorlijn Veendam-Stadskanaal naar Emmen.

Het is de ontbrekende schakel in een verbinding tussen de steden Groningen en Emmen. Galama weet dat de Drentse politiek zich tot nu toe niet bijster enthousiast heeft getoond voor een directe lijn met Oost-Groningen. Gezien de kwaliteit van het busvervoer en het aantal reizigers richting Oost-Groningen, zien de Drenten daar op dit moment het nut niet van in.

"Maar de wereld is veranderd", zegt Galama. "Steeds meer mensen kiezen voor het regionale treinvervoer. Dan is het goed om een heroverweging te maken." De burgemeester bekijkt ze of het doortrekken van de spoorlijn naar Emmen bespreekbaar kan maken in de Agenda voor de Veenkoloniën.

Dat is een samenwerkingsverband van twee provincies, twee waterschappen, vijf Groningse- en drie Drentse gemeenten. De verwachting is dat de spoorlijn Veendam-Stadskanaal in 2019 in gebruik wordt genomen.

De Drentse gedeputeerde Henk Brink reageert terughoudend. "De snelle busverbinding Emmen-Groningen met de Qliner is een groot succes. Een spoorlijn naar Groningen levert voor ons geen tijdwinst op. Andersom denk ik dat het belang voor Oost-Groningen een stuk groter is. Veel inwoners kunnen met een trein naar Emmen sneller in Zwolle zijn."

Brink bevestigt dat het grensoverstijgende spoortraject niet op de Drentse agenda staat. "Maar als Groningen mogelijkheden ziet, willen we daar uit oogpunt van collegiaal bestuur best over spreken."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.