Protest tegen ‘toren' aan de Oosterhaven

De bewoners van de woningen rondom de Oosterhaven komen in opstand tegen de bouw van een complex met 25 appartementen.

De bewoners van de woningen rondom de Oosterhaven komen in opstand tegen de bouw van een complex met 25 appartementen.

Bij de gemeente is de bouwaanvraag van investeerder Alex Veldboom enkele weken geleden binnengekomen en dat alarmeerde de bewoners rondom de Oosterhaven. Naast het Jugendstilachtige huis met huisnummer 1 (geen monument) komt een ‘toren' met een hoogte van 14 meter.

Veldboom denkt in het nieuwe gebouw ruimte voor 25 appartementen te hebben. Het zijn vooral de bewoners van het flatgebouw De Branding die het pand pal voor hun ramen aan de oostzijde van het gebouw krijgen. Het complex met 25 appartementen heeft een diepte van 14 meter. De ochtendzon zal de woningen van de flats in De Branding niet meer bereiken.

Veldboom is geen onbekende in de binnenstad van Groningen. Hij koopt met enige regelmaat lege plekken en oude panden op en gebruikt de maximale mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt. Op dit moment is aan de Turfsingel een complex in wording waarvoor hij een voorpleintje en twee oude panden heeft laten verdwijnen.

De vijftig protesterende bewoners rond de Oosterhaven denken dat in de 25 studio's ongeveer veertig personen onderdak zullen vinden. Zij wijzen er in een pamflet op, dat de meeste gevels aan de Oosterhaven zijn aangewezen als beschermd stadsgezicht en veel karakteristieke panden een monumentale status hebben.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.